Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

V Kambodži vládne panovník, který umí česky

V Kambodži vládne panovník, který umí česky
Kambodžský král Norodom Sihamoni umí výborně česky | zdroj: Isifa.com

Před deseti lety byl slavnostně korunován současný kambodžský král Norodom Sihamoni. Tento panovník exotické asijské země je z českého pohledu výjimečný tím, že v minulosti studoval v Praze a dodnes umí výborně česky.

Za krále byl Norodom Sihamoni zvolen trůnní radou poté, co abdikoval jeho otec Norodom Sihanouk, který na trůn usedl už v roce 1941. Nástupce na trůnu Sihamoni nebyl ve srovnání se svým otcem v Kambodži příliš znám, protože většinu života strávil v cizině. Řadu let žil v Paříži jako baletní mistr a posléze kulturní velvyslanec Kambodže při Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Norodom Sihamoni se narodil 14. května 1953. V devíti letech odjel do Prahy, kde vystudoval konzervatoř a balet na Akademii múzických umění. Československou metropoli i kulturu si oblíbil. Hluboce na něj prý zapůsobil například román Babička spisovatelky Boženy Němcové.  

Rudí Khmérové a české lidovky

V roce 1975 Sihamoni Prahu opustil a vydal se studovat filmovou vědu do Severní Koreje. Následující rok se však vrátil do rodné země, kde byl spolu s dalšími členy královské rodiny zajat Rudými Khméry, tedy příslušníky kambodžské ultralevicové organizace, jež se brutálními metodami pokoušela v zemi vybudovat čistě agrární společnost. V domácím vězení strávil Sihamoni tři roky. Duševnímu vypětí, jemuž byl vystaven, unikal podle svých slov mimo jiné zpěvem českých lidových písniček.

Zdroje: