Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

V Berlíně prasklo obří akvárium, do mrazivého rána se rozlilo milion litrů vody

V Berlíně prasklo obří akvárium, do mrazivého rána se rozlilo milion litrů vody
V centru Berlína prasklo obří akvárium, voda z něj se rozlila po okolí | zdroj: Profimedia

V centru Berlína prasklo obří akvárium. Voda z něj se rozlila po okolí, byla uzavřena důležitá dopravní tepna - ulice Karla Liebknechta. Podle policie zranění utrpěli dva lidé, kteří byli odvezeni do nemocnice. Policie vyloučila, že by šlo o útok, Podle deníku Bild akvárium prasklo kvůli únavě materiálu navzdory tomu, že nedávno prošlo rekonstrukcí.

Počasí v Berlíně je dnes ráno mrazivé, teploty se mají podle předpovědi udržet pod nulou po celý den i o víkendu.

Obří akvárium bylo součástí hotelového komplexu nedaleko náměstí Alexanderplatz. Policie jeho okolí uzavřela. Internetový portál televize ntv uvádí, že dnes kolem 05:45 se ozvala hlasitá rána a na ulici vyletěla část fasády hotelu. Výbuch byl tak silný, že ho zaznamenaly dva seismografy v Berlíně. Na záběrech uživatelů sociálních sítí jsou vidět trosky akvária v rozsáhlé hale a jak mezi nimi procházejí záchranáři se svítilnami na přilbách. Na místě zasahují záchranáři s pátracími psy.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová situaci na místě popsala jako „opravdové tsunami“ a řekla, že je nutné vyšetřit, jak se něco takového mohlo stát. Bylo podle ní obrovským štěstím, že akvárium prasklo časně ráno, kdy u něho ještě nebyli návštěvníci.

V akváriu žilo asi 1500 tropických ryb, bylo v něm zastoupeno okolo sta druhů. Majitel této vyhledávané turistické atrakce na internetu uvádí, že jde o „největší volně stojící akvárium válcovitého tvaru na světě“. V uplynulých dvou a půl letech bylo v rekonstrukci, při níž byla například vyměněna silikonová těsnění. Otevřeno bylo teprve letos v létě. Šlo o nádrž z plexiskla o výšce 16 metrů a průměru 11,5 metru. Naplněna byla milionem litrů slané vody a návštěvníci se mohli svézt výtahem uvnitř válce.

Kvůli havárii hasiči evakuovali z hotelu asi 350 lidí.

Akvárium bylo součástí expozice podvodního světa nazvané Sealife. Jiná akvária a nádrže, která se v komplexu nacházejí, poškozena nejsou, hasiči je ale zkontrolují.

Ryby, které v nádrži žily, uhynuly. Peta, organizace zasazující se o práva zvířat, chce kvůli tomu podat trestní oznámení. „Evidentně tu bylo nedbale zacházeno se životy nějakých 1500 ryb,“ řekl mluvčí organizace. Zničení akvária označil za „obrovskou, člověkem způsobenou tragédii“. Akvárium by podle něho už nemělo být obnovováno.

Agentura DPA připomíná, že podobné případy se staly v minulosti i jinde, i když nebyly takového rozsahu jako ten berlínský. Například v prosinci 2012 prasklo několik centimetrů silné sklo akvária se žraloky, které bylo pod širým nebem v obchodním centru v čínské Šanghaji. Zranění utrpělo 16 lidí. K neštěstí přispěl mráz, který venku panoval, teplá voda v nádrži a slabý materiál. 

Zdroje: