Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Utrácíme méně za potraviny, ale za bydlení dáváme víc

Utrácíme méně za potraviny, ale za bydlení dáváme víc
zdroj: tisková zpráva

A je to tu! To, že Češi dávají na bydlení, vodu a energie více peněz, než jejich sousedé v rámci EU bylo dosud veřejným tajemstvím. Nová zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ) ale tuto domněnku teď potvrdila. Navíc podle čísel ČSÚ vyšlo najevo, že za posledních deset let se v Česku změnil i podíl výdajů – utrácíme totiž méně za potraviny, ale více už za bydlení. A to dokonce mnohem více, než jiní Evropané!

V rámci Evropské unie se již nedá počítat s tím, že jinou strukturu výdajů mají země, které se svým členstvím v unii řadí mezi ty „staré“ země a jinou pak unijní nováčci. Struktura výdajů domácností v jednotlivých zemích EU se totiž sbližuje. „Především je to patrné při rozdělení zemí na dva bloky – staré a nové země,“ uvádí ČSÚ ve své nejnovější analýze.

Co se týče potravin a nealkoholických výdajů, tak v Česku byl pokles tohoto podílu výdajů mezi roky 2000 a 2010 třetí největší – skoro o čtyři procentní body. „Vyšší byl jen na Slovensku a v Lotyšsku, kolem šesti procentních bodů,“ uvádí ČSÚ.

Zdroje: