Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Útok na výzvědný ruský letoun v Bělorusku se připravoval měsíce, prohlásil šéf ByPolu

Útok na výzvědný ruský letoun v Bělorusku se připravoval měsíce, prohlásil šéf ByPolu
Výzvědný letoun A-50 | zdroj: twitter.com/Tsihanouskaya

Ruský výzvědný letoun A-50, který se podle běloruské opozice v neděli podařilo poškodit běloruským partyzánům, byl jediný tohoto typu v Bělorusku. Podle běloruského portálu Zerkalo to uvedl Aljaksandr Azarau, šéf opoziční organizace ByPol, která sdružuje bývalé představitele běloruských silových struktur. Příprava útoku na letoun trvala měsíce, řekl Azarau agentuře Reuters.

„Takové letadlo je v Bělorusku jediné. Když vzlétlo během posledního leteckého cvičení, tak na Ukrajině vyhlásili letecký poplach, protože koordinuje raketové údery bombardérů. Koriguje činnost veškerého letectva nepřítele. Je to velice důležité a drahé letadlo,“ citoval portál Zerkalo šéfa ByPolu. Letadlo dokáže sledovat současně až 60 cílů.

Letadlo bylo podle běloruské opozice zasaženo v neděli ráno na vojenském letišti Mačuliščy u Minsku. Azarau uvedl, že poškození je natolik vážné, že stroj není provozuschopný. Akci na letišti podle něj provedli běloruští partyzáni z hnutí Peremoha (Vítězství) za použití dvou dronů. Útok týž den na twitteru přivítala běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Také server BBC News ve svém ruskojazyčném vydání napsal, že letadlo A-50 je vojenským cílem velkého významu, a označil ho za „uši, oči a nervový systém“ leteckého uskupení. Soudě podle informací na sociálních sítích byly na letecké základně mimo jiné i stíhačky MiG-31 a nákladní letadla Il-76, které by však představovaly cíle menšího významu, uvedl server. Pokud by se zásah letadla A-50 potvrdil, znamenalo by to, že útok byl dobře naplánovaný. Rusko má k dispozici dohromady devět sovětských letadel A-50 a čtyři stroje v modernizované verzi A-50U, dodal server.

Zásah ruského letadla A-50 na běloruském letišti potvrdilo ukrajinské letectvo, napsal s odkazem na vyjádření mluvčího letectva Jurije Ihnata ve státní televizi ukrajinský server Fokus. Kreml odmítl vyjádření šéfa ByPolu komentovat. Minsk se k poškození letadla zatím nevyjádřil.

Zdroje: