Dnes je pátek 6. září 2024., Svátek má Boleslav
Počasí dnes 11°C Polojasno

Útočník na Trumpa se jmenuje Thomas Matthew Crooks, byl to registrovaný republikán

Útočník na Trumpa se jmenuje Thomas Matthew Crooks, byl to registrovaný republikán
zdroj: Profimedia

Střelce, který v sobotu zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, úřady identifikovaly jako dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse z Pensylvánie.

Uvedl to Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Útočník byl v Pensylvánii registrován jako volič republikánů, informují americká média s odvoláním na evidenci voličů.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uzavřel vzdušný prostor nad Bethel Parkem, odkud Crooks pocházel. Bethel Park je předměstí Pittsburghu a nachází se zhruba 70 kilometrů od pensylvánského města Butler, kde ke střelbě došlo.

Trump opustil po ošetření v nemocnici Pensylvánii a nyní je v New Jersey. Záběry na sociálních sítích ukazují, jak vystupuje z letadla. Agentura AP uvedla, že Trump stráví noc ve svém soukromém golfovém klubu v Bedminsteru v New Jersey. Stejnou informaci sdělil televizi CNN také republikánský člen Sněmovny reprezentantů Daniel Meuser.

Trump se stal na sobotním předvolebním mítinku ve městě Butler terčem atentátníka, který jej trefil do pravého ucha. Útočník je po smrti. V přestřelce zemřel i jeden z účastníků mítinku.

Jméno útočníka Crookse oznámila FBI s tím, že vyšetřování okolností střelby pokračuje. Ačkoliv byl Crooks registrovaným voličem republikánů, podle televize CNN v lednu 2021 poslal 15 dolarů organizaci vybírající politické příspěvky, která podporuje demokraty. Agentura AP napsala, že Crooks příspěvek poslal v den Bidenovy inaugurace. Podle svědeckých výpovědí útočník střílel ze střechy, přičemž jej od exprezidenta dělilo méně než 200 metrů.

Trump na své sociální síti Truth Social poděkoval za "rychlou reakci na střelbu" tajné službě a bezpečnostním složkám. Zároveň kondoloval rodině zastřeleného účastníka mítinku a dalšího člověka, který byl těžce zraněn.

"Je neuvěřitelné, že k takovému činu může dojít v naší zemi," uvedl Trump. Při útoku podle svých slov utrpěl průstřel v horní části pravého ucha. "Okamžitě jsem poznal, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištivý zvuk, výstřely a okamžitě jsem ucítil, jak mi kulka protrhla kůži. Hodně to krvácelo, takže jsem si v tu chvíli uvědomil, co se děje. Bůh žehnej Americe," napsal Trump. Tajné službě na síti X poděkovala také Trumpova dcera Ivanka.

Trumpova kampaň uvedla, že v reakci na incident posílí bezpečnostní opatření. Trumpovi republikáni chtějí navzdory útoku příští týden uspořádat nominační sjezd v Milwaukee ve státě Wisconsin, na němž má 78letý exprezident získat nominaci na prezidenta.

Terčem pokusu o atentát se v květnu stal i slovenský premiér Robert Fico. Předsedu slovenské vlády útočník opakovaně střelil z bezprostřední blízkosti, když Fico po výjezdním zasedání vlády v Handlové přišel pozdravit lidi na náměstí. Fico byl hospitalizován zhruba dva týdny a pak pokračoval v domácí léčbě. Bezpečnostní složky střelce zadržely bezprostředně poté a soud ho později poslal do vazby. Podle prokuratury úřady atentát vyšetřují jako teroristický útok.

Zdroje:
ČTK, Vlastní