Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Ve Rwandě probíhají další volby, klíčové pro stát i celý region

Ve Rwandě probíhají další volby, klíčové pro stát i celý region
zdroj: Profimedia

Ve Rwandě začalo hlasování v prezidentských a parlamentních volbách. Favoritem je současný prezident země Paul Kagame, který vládne od roku 2000.

Více než devět milionů voličů vybírá také 80 poslanců dolní komory parlamentu. Předběžné výsledky se očekávají zhruba za týden.

Většina voličů v ulicích agentuře Reuters řekla, že bude hlasovat pro Kagameho, kterého chválí za to, že vyvedl 14milionovou zemi z genocidy Tutsiů a Rwandu modernizoval. "Kagame toho pro nás hodně udělal. Je bezpečno, všechny děti mohou chodit do školy a dostávají ve škole jídlo," řekl stavební dělník Tuyiringirimana Olivier, který žije na jihu Rwandy. "Proto ho musíme podporovat. Já už jsem se rozhodl. Jsem přesvědčen, že Rwanda se ubírá dobrým směrem," dodal.

Kagame, který vedl povstalecké síly, jež se chopily moci po ukončení genocidy v roce 1994, má dva soupeře. Frank Habineza a Philipp Mpayiman ho vyzvali i při posledních volbách v roce 2017. Do prezidentských voleb se přihlásilo ještě osm dalších zájemců, ale jen tito dva prošli kontrolou státní volební komise.

Kagame získal v roce 2017 téměř 99 procent hlasů ve volbách, které následovaly po změně ústavy odstraňující omezení počtu funkčních období, jež by mu znemožnilo znovu kandidovat.

Získal uznání za to, že Rwandu přeměnil v prosperující ekonomiku, ale také čelil kritice ochránců lidských práv a západních zemí za omezování médií, potlačování opozice a podporu povstalců v sousedním Kongu.

Rwandská vláda všechna obvinění odmítla a Kagame v kampani sliboval další rozvoj a stabilitu. Stav lidských práv v zemi se dostal do centra pozornosti, když Rwanda v roce 2022 uzavřela migrační dohodu se Spojeným královstvím o přijetí tisíců žadatelů o azyl. Nová britská vláda prohlásila, že tuto dohodu zruší.

Zdroje: