Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Aktualizováno: USA přerušují běžné obchodní vztahy s Ruskem, informovala Pelosiová

Aktualizováno: USA přerušují běžné obchodní vztahy s Ruskem, informovala Pelosiová
Americká administrativa podle demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové přeruší běžné obchodní vztahy s Ruskem | zdroj: Profimedia

Americká administrativa podle demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové přeruší běžné obchodní vztahy s Ruskem.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:25) Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 zruší Rusku doložku nejvyšších výhod. Oznámil to dnes podle agentury Reuters americký prezident Joe Biden. Dodal, že Spojené státy zakážou dovoz ruského alkoholu, mořských plodů a diamantů. Opatření jsou reakcí na ruský útok na Ukrajinu.

Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „agresora“, který musí za své činy „zaplatit“. Uvedl rovněž, že USA rozšíří seznam sankcionovaných ruských oligarchů a zakážou vývoz luxusního zboží do Ruska. „Jsou to nejnovější kroky, které podnikáme, ale nikoli kroky poslední,“ prohlásil.

Odebrání doložky nejvyšších výhod otevírá Spojeným státům a jejich spojencům cestu k uvalení cel na širokou škálu ruského zboží, upozornila agentura Reuters.

V USA se doložka nejvyšších výhod označuje jako status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR). Odebrání tohoto statusu Rusku ještě bude muset schválit americký Kongres, zákonodárci v obou komorách i na obou stranách politického spektra již ale signalizovali, že opatření podpoří.

(17:10, původní zpráva) Moskvě kvůli invazi na Ukrajinu zruší doložku nejvyšších výhod. Pelosiová to dnes podle agentury Reuters uvedla na tiskové konferenci. Oficiálně by tento krok měl prezident Joe Biden oznámit ještě dnes.

Obě komory amerického parlamentu by ho měly bez problémů potvrdit. Podobný krok chtějí podle CNN učinit i země Evropské unie a státy G7.

Biden ve středu uvedl, že Spojené státy zakazují dovoz ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí z Ruska. Na seznam zakázaného importu z Ruska mají teď podle Reuters přibýt také alkohol a potraviny z mořských živočichů.

Přerušení běžných obchodních vztahů s Ruskem je dalším ze série opatření, kterými se Washington snaží přimět Moskvu, aby ukončila válku ve více než 40milionové Ukrajině. Povede mimo jiné ke zvýšení dovozních cel. Například clo na překližku podle listu The Wall Street Journal stoupne z nuly na 30 procent. 

Rusko je 23. největším obchodním partnerem USA. Vzájemná obchodní výměna loni činila 36,1 miliardy dolarů (829 miliard Kč), z čehož 29,7 miliardy dolarů (682 miliard Kč) tvořil dovoz z Ruska. Zhruba tři pětiny připadly na ropu, uhlí a plyn.

Zdroje: