Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Urban: ODS nemá čestné úmysly. Jejich eso je spíš černý Petr

Urban: ODS nemá čestné úmysly. Jejich eso je spíš černý Petr
zdroj: tisková zpráva

Opatření pro růst zaměstnanosti z dílny ODS prý nejsou srdcovým esem, ale černým Petrem. V reakci na středeční představení první části volebního programu ODS to prohlásil stínový ministr ČSSD Milan Urban.

Občanští demokraté nemají podle Urbana při navrhování svých opatření čestné úmysly. „ODS pouze zneužívá současné ekonomické krize k tomu, aby omezila práva pracujících," varoval Milan Urban před programem konkurence.

Návrhy ODS jsou podle něj naprosto ploché, nekoncepční a mají jediný cíl. Chtějí prý změnit pracovní právo tak, aby byla možná například výpověď bez udání důvodu nebo stěhování pracovníků po celé zemi podle potřeb zaměstnavatelů.

Urban tak reagoval na plány ODS, které ve středu prakticky odstartovaly její volební kampaň. Nejsilnější pravicová strana chce podporovat krátkodobější pracovní úvazky, práci z domova nebo zaměstnávání starších lidí či absolventů.

Právě ti patří ke skupinám nejhůře postiženým krizí. ODS také plánuje podpořit nezaměstnané, kteří se rozhodnou na vlastní pěst podnikat. Strana takto vidí reálnou možnost vytvořit 170 tisíc pracovních míst v soukromé sféře bez finanční zátěže pro stát.

"My lidem nenabízíme almužny jako ČSSD, my jim nabídneme práci, prohlásil při představování programu Mirek Topolánek. ODS se podle něj bude bránit plánům socialistů na stavbu „hladových zdí." Právě takové ale chce podle Urbanova vyjádření stavět v době krize ODS.

České výrobky na ruském a čínském trhu

Urban věří v soukromé investory, kteří například formou PPP projektů nalijí do státních projektů potřebné peníze. Hovoří také o dostavbě Temelína, prodloužení životnosti Dukovan nebo budování silniční sítě v zemi. Příznivě hodnotí socialisté i projekt splavnění Labe a propojení průmyslu se zelenými projekty. Což je kombinace, která by ekology zřejmě nadzdvihla ze židle.

Právě lodní doprava je díky velikosti a konstrukci naftových lodních motorů znečišťovatelem, který ročně vypustí do vzduchu dvakrát více škodlivin, než všechna letadla na světě dohromady. Včetně těch vojenských.

Urban v plánech ODS na podporu zaměstnanosti postrádá pomoc českému exportu. I to prý hodlají sociální demokraté na rozdíl od ODS změnit. „Je dobře, že 95 procent exportu jde do Evropské unie. My ale musíme myslet i na jiné trhy," vzpomněl si stínový ministr na Rusko a Čínu. Při podpoře exportu do těchto zemí by podle něj měla více kooperovat ministerstva průmyslu a zahraničí.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz