Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Ukrajinci obsadili město Lyman, ruští vojáci se stáhli nebo vzdali

Aktualizováno: Ukrajinci obsadili město Lyman, ruští vojáci se stáhli nebo vzdali
Ukrajinští vojáci na tanku u Lymanu. | zdroj: Profimedia

Ukrajinští vojáci v sobotu obsadili strategicky důležité město Lyman v Doněcké oblasti na východě země. Čečenský vůdce v reakci na postup Ukrajinců vyzval Vladimira Putina, aby nasadil jaderné zbraně.

Ruské vlajky nahoru... a teď zase dolů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli ráno oznámil, že město je v ukrajinských rukou.

Ruské ministerstvo obrany krátce před tím popsalo situaci jako „taktické stažení z města“.

Z videí na sociálních sítích je patrné, že Ukrajinci obsadili centrum města, kde před ruskou invazí žilo na 25 tisíc obyvatel.

Na konci videozáznamu zveřejněného na twitteru vojáci shazují ruské vlajky ze střechy místní administrativní budovy a vztyčují místo nich vlajku ukrajinskou.

Ukrajinská média ještě předtím ukázala záběry ukrajinských vojáků vztyčujících ukrajinskou vlajku u vjezdu do Lymanu.

„Prvního října jsme rozvinuli naši státní vlajku a vztyčujeme ji na našem území. Lyman bude ukrajinský, tady všude bude Ukrajina,“ říká jeden z vojáků na videozáznamu.

Moskva oznámila „taktické“ stahování ruských vojáků z Lymanu jen den poté, co ruský prezident Vladimir Putin během okázalého ceremoniálu podepsal smlouvu o připojení regionu, kde Lyman leží, a dalších ukrajinských území k Rusku.

Použijí jaderné zbraně?

Vůdce ruské autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov na zprávu o ústupu z Lymanu zareagoval příspěvkem na sociálních sítích, ve kterém z tohoto vývoje obvinil velitele ruského Centrálního vojenského okruhu Alexandra Lapina, a vyzval k použití taktických jaderných zbraní v příhraničních územích, tedy v regionu, který Rusko nově považuje za součást svého území.

V Lymanu mohly podle dřívějších vyjádření ukrajinských představitelů v ukrajinském obklíčení uvíznout tisíce ruských vojáků. Obklíčení více než 5000 ruských vojáků ohlásil v sobotu dopoledne gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Později však sdělil, že v bojích o město padlo nebo bylo zajato 1500 vojáků. Ostatní město opustili.

Ruští vojáci podle Hajdaje prosili o svolení stáhnout se, ale ruské velení to dlouho odmítalo. „Někteří se snaží dostat z obklíčení, jiní se vzdávají, mají hodně zabitých a zraněných," sdělil o Rusech mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj.

Ukrajinská rozvědka zveřejnila nahrávku, na které nejmenovaný ruský voják říká ženě v telefonátu: „Jsme v obklíčení. Prostě volám, abych se rozloučil.“

Problém pro Putina

Ztráta Lymanu podle agentury Reuters znamená výrazný problém pro Kreml a jeho plány ovládnout celý průmyslový Donbas. Rusko město využívalo jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti.

Ruské jednotky se podle expertů z agentury Reuters ocitly na pokraji jedné z nejhorších dílčích porážek na Ukrajině.

Lyman je malé město. Nahlíženo vojenskou strategií je však důležité - jak pro Rusy, tak pro Ukrajince.

Ruské armádě, která ho dobyla v květnu, sloužilo město jako logistický uzel při vojenských operacích na severu Doněcké oblasti a jako výchozí bod pro postup na Kramatorsk a Slovjansk. Díky obsazení Lymanu byli schopni kontrolovat silniční spojení mezi Slovjanskem a Siverskem.

Tuto schopnost teď získají Ukrajinci.

Server Meduza předpověděl, že ztráta Lymanu by pro Rusko mohla znamenat ohrožení jeho pozic v sousední Luhanské oblasti. Na tento úsek teď bude muset ruské velení přesunout silné zálohy, které nejspíše chtělo využít na jihu Ukrajiny.

Následující video ukazuje, jak jsou na východ Ukrajiny přepravováni mobilizovaní záložníci. Změní vývoj války ve prospěch Ruska?

Zdroje:
ČTK, Reuters, Truxa