Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Ukrajina stále čeká na vakcínu, nákup očkovacích látek z Ruska odmítá

Ukrajina stále čeká na vakcínu, nákup očkovacích látek z Ruska odmítá
V jiných částech Evropy očkování proti covidu-19 nabírá tempo, lékaři v kyjevské městské nemocnici číslo 17 na vakcínu stále čekají. | zdroj: Profimedia

Zatímco v jiných částech Evropy očkování proti covidu-19 nabírá tempo, lékaři v kyjevské městské nemocnici číslo 17 na vakcínu stále čekají. Ukrajina, jedna z nejchudších zemí Evropy, se ocitla na chvostu ve frontě na očkovací preparáty na kontinentu.

V samostatném zajišťování vakcín je Ukrajina pomalejší, nákup očkovacích látek z Ruska odmítá, zatímco veřejně přemlouvá Evropskou unii, aby dodávky vakcín pro svých 41 milionů obyvatel získala skrze ni, píše agentura Reuters.

Na covidovém oddělení kyjevské městské nemocnice leží tiše v postelích tři pacienti, kterým s dýcháním pomáhají plicní ventilátory. Nad lůžkem jednoho z nich je přilepený jeho vlastní portrét, který mu namaloval vnuk coby přání brzkého uzdravení. Koronavirem se zde nakazila postupně už polovina zdravotníků a nedostatek jich je pořád, říká šéf oddělení Serhij Dubrov.

„Neznám všechny detaily o vyjednávání a o všech nákupních procedurách, ale jako prostý doktor a ukrajinský občan si nemyslím, že Ukrajina odvedla dobrou práci,“ míní Dubrov. „Proč? Protože mnoho zemí, a mezi nimi i naši sousedé, už vakcíny mají a začali s očkováním. My nikoli,“ vysvětluje.

„Několikrát jsme Evropskou unii požádali, aby poskytla Ukrajině určité množství vakcín. Byli jsme připraveni zaplatit i vyšší částku, ale rozhodli se nejdříve zásobit své vlastní občany,“ řekl ukrajinský ministr zdravotnictví Maksym Stepanov. Prezident Volodymyr Zelenskyj se obrátil na lídry unijní zemích s žádostí o pomoc, přičemž připustil: „Je velmi nepříjemné cítit, že někde stojíte s nataženou rukou.“

Evropská unie, která se potýká s vlastními problémy při zajišťování dodávek vakcín, se nechala slyšet, že je ochotna pomoci. Zatím tak učinila skrze financování globálního programu COVAX zřízeného pro zajištění očkovacích látek pro země s nízkými a středními příjmy, včetně Ukrajiny.

Východoevropská země plánuje naočkovat tento rok 14,4 milionu obyvatel. Začít chce v únoru, kdy očekává skrze COVAX 117.000 dávek vakcíny Pfizer a BioNTech. Chystá se rovněž nakoupit čínské očkovací preparáty, a to navzdory obavám pokud jde o jejich účinnost.

Pokrok by mohl být pomalý. Ukrajina a sousední Moldavsko jsou jediné evropské země, které pravděpodobně dosáhnou rozsáhlého očkování proti covidu-19 až v roce 2023, uvádí se ve zprávě analytické organizace The Economist Intelligence Unit (EIU).

Vláda a ukrajinská nezávislá agentura pro nákup zdravotnických prostředků se z pomalého zavádění vakcíny viní navzájem. „Myslím, že Ukrajina je oběť nespravedlivé distribuce vakcín,“ tvrdí Lotta Sylwanderová, představitelka Dětského fondu OSN (UNICEF) v zemi, který se na programu COVAX podílí. Ukrajina možná reagovala příliš pomalu, ale „tam venku je to dravý trh,“ podotýká Sylwanderová.

Zrychlení dodávek vakcín může být silný signál, že Evropská unie ráda vidí Ukrajinu u stejného stolu nejen tehdy, když je vše v pořádku, ale také ve složitých situacích.

Vzhledem k toxickým vztahům mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu v roce 2014 Ukrajina zakázala používání ruských vakcín proti covidu-19. Tím se ocitla za svými sousedy, jako je Bělorusko, jehož prezident loni zlehčoval vážnost pandemie, ale stát jako první po Rusku registroval vakcínu Sputnik V. Ruské očkovací preparáty se už také dostaly do regionů na východě Ukrajiny, kterou ovládají Moskvou podporovaní separatisté.

Zelenskyj během telefonátu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou minulý týden prohlásil, že vakcíny jsou otázkou „politiky a geopolitiky“. „Zrychlení dodávek vakcín může být silný signál, že Evropská unie ráda vidí Ukrajinu u stejného stolu nejen tehdy, když je vše v pořádku, ale také ve složitých situacích,“ řekl podle prezidentské kanceláře Zelenskyj v telefonátu.

Zdroje: