Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Lidé i firmy z kultury chtějí více z Národního plánu obnovy

Lidé i firmy z kultury chtějí více z Národního plánu obnovy
Český kulturní a kreativní sektor nesouhlasí se snižováním podpory v Národním plánu obnovy. | zdroj: Profimedia

Český kulturní a kreativní sektor nesouhlasí se snižováním podpory v Národním plánu obnovy. Vládě proto zaslali otevřený dopis, ve kterém žádají schválení původního návrhu, ve kterém z tohoto plánu požadovalo ministerstvo kultury přes osm miliard korun. 

Vláda nyní navrhuje pro kulturu jen 2,5 miliardy korun z celkem 182 korun, které Česko může z mimořádného unijního příspěvku získat. K výzvě se připojilo 140 signatářů napříč podnikatelskou, neziskovou i veřejnou sférou, asociace, kraje, města, univerzity i významné kulturní organizace a jednotlivci. ČTK to dnes sdělila Lucie Ševčíková, koordinátorka výzvy Za kreativní Česko. Na jejím webu je seznam signatářů.

Peníze, které vláda do kultury investuje, se české společnosti mnohonásobně vrátí.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ČTK v říjnu řekl, že by do kultury a kreativních průmyslů ze zmíněného zdroje mohlo jít 2,5 miliardy korun. Ševčíková ale dnes řekla, že původně se počítalo s 8,233 miliardy korun a ti, kdo se k vládnímu návrhu vyjadřují, tedy zástupci veřejného i soukromého sektoru v oboru, sumu prosazují. Finální návrh bude ministerstvo průmyslu a obchodu předkládat vládě koncem února. ČTK zjišťuje aktuální vyjádření MK.

„Kultura v Česku je dlouhodobě podfinancovaná. Každoročně zdaleka nedosahuje ani na slibované jedno procento ze státního rozpočtu. Od roku 2006 tak byla kumulovaně připravena o 150 miliard korun,“ vypočítává Ševčíková. „Žádáme proto vládu, aby nyní nesnižovala rozpočty plynoucí do kulturního a kreativního sektoru. Peníze, které vláda do kultury investuje, se české společnosti mnohonásobně vrátí,“ uvedla.

Kulturní a kreativní sektor generuje v EU 5,3 procenta HDP, násobně více ve srovnání s výdaji, které do něj směřují. Vytváří pracovní místa, produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou, přitahuje turisty i zahraniční investory a přispívá k regionálnímu rozvoji. Autoři výzvy připomínají, že pokud se v posledních letech mluvilo v zahraničí o Česku, bylo to mimo jiné díky sošce Oscara pro film Dcera či videohře Beat Saber.

„Nyní máte šanci stvořit Česko kreativnější a kulturnější. A to, pokud podpoříte komplexní financování tohoto perspektivního sektoru. Právě synergie komerčních kulturních a kreativních průmyslů a neziskové kultury je klíčová. Například i film, reklama a herní průmysl se neobejdou bez umělců – herců, výtvarníků či hudebníků. Jen podporou celého ekosystému mohou tato odvětví dlouhodobě dobře fungovat, rozvíjet svůj potenciál a přinášet inovace.“ (z výzvy Za kreativní Česko)

„V Evropě pracuje v kreativních odvětvích 12 milionů lidí, finanční obrat byl v roce 2019 u hlavních činností kulturních a kreativních odvětví přes 640 miliard euro. Je to oblast, která byla covidem zasažena mezi prvními, bude mezi posledními znovu otevřenými. Cílené investice z Národního fondu obnovy do kultury a kreativních odvětví se budou aktivně podílet na oživení ekonomiky - a také na vizi transformace člověka a společnosti,“ uvedla ambasadorka výzvy Zdeňka Hubáček Kujová z Jihomoravského inovačního centra.

Kulturní sektor je podle autorů výzvy vedle cestovního ruchu nejpostiženějším odvětvím koronavirové epidemie. Zahrnuje řadu kulturních institucí, inovativních firem, uměleckých a technických profesí či památkovou péči. Nejedná se pouze o divadelníky nebo výtvarníky, ale také o filmaře, designéry, hudebníky, muzikálové tvůrce, herní vývojáře a další kreativce. Iniciativa Za kreativní Česko zastupuje zájmy mainstreamové i alternativní kulturní a kreativní sféry.

Zdroje: