Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

U Walt Disney mě připravili o výdělek, tvrdí Johanssonová - a dala to k soudu

U Walt Disney mě připravili o výdělek, tvrdí Johanssonová - a dala to k soudu
Scarlett Johanssonová ve snímku Black Widow | zdroj: Profimedia

Americká herečka Scarlett Johanssonová zažalovala společnost Walt Disney. Zároveň s premiérou filmu Black Widow, kde hraje Scarlett hlavní roli, totiž společnost pustila snímek na streamovací platformu Disney+. Podle Johanssonové jde o porušení podmínek smlouvy, jímž ji firma připravila o potenciální výdělek; Walt Disney k žalobě nevidí důvod.

Film vydělal za první víkend po uvedení do kin 218 milionů dolarů (přibližně 4,6 miliardy Kč), čímž překonal kasovní rekord za pandemie covidu-19. Pak ovšem tržby prudce klesly.

Hollywoodská hvězda tvrdí, že jí společnost Marvel Studios, kterou vlastní právě Walt Disney, slíbila tradiční uvedení snímku nejprve do kin. To podle ní znamená, že uplyne určitá doba před tím, než společnost začne film streamovat na jiných platformách.

Společnost ale film uvedla ve stejné době v kinech i na placené streamovací službě Disney+. Výše výdělku Johanssonové je přitom navázána na to, jak bude finančně úspěšný. Podle zdrojů blízkých Johanssonové přijde herečka odhadem o 50 milionů dolarů (přes miliardu korun).

Společnost Walt Disney uvedla, že hereččina žaloba je zcela neopodstatněná. „Společnost Disney plně dodržela smlouvu s paní Johanssonovou, a navíc uvedení filmu Black Widow na Disney+ s prémiovým přístupem významně zvýšilo její šanci získat další odměnu nad rámec 20 milionů dolarů (zhruba 430 milionu korun), které už dostala,“ uvedla firma v prohlášení.

Před vypuknutím pandemie museli filmoví fanoušci obvykle sledovat nové filmy v kinech nebo čekat tři měsíce, než si je mohli pustit streamované ve svých elektronických zařízeních. V poslední době však velká studia kombinují uvádění filmů do kin s jejich streamováním, jelikož kina bojují o návrat diváků, z nichž mnoho se obává uzavřených prostor a šíření viru.

Uvedení akčního sci-fi Black Widow do kin se kvůli pandemii covidu-19 zpozdilo více než o rok, v kinech po celém světě a ve streamovací službě se film objevil tento měsíc. 

Zdroje: