Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Tunel za miliardy, kolaps hospodářství. Nové a zlé zprávy o cenách elektřiny

Tunel za miliardy, kolaps hospodářství. Nové a zlé zprávy o cenách elektřiny
zdroj: tisková zpráva

ODS přišla s lákavým slibem pro voliče, že zasáhne proti růstu cen elektrické energie. „Je to věc, která zasahuje nejenom české domácnosti, ale začíná i podlamovat konkurenceschopnost českého průmyslu,“ prohlásil šéf ODS a premiér Petr Nečas k programovému dokumentu Agenda 2014, který určuje programově politické priority ODS do sněmovních voleb v příštím roce. „Je to blábol. To je stejné, jako kdyby si nějaká strana dala do programu, že příští rok nebude mrznout,“ řekla ParlamentnímListům.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonomka vysvětlila, že cena elektřiny se tvoří na energetické burze, především v Německu. A ta funguje podle toho, jak se vyvíjejí ceny ropy a plynu na evropských trzích. „Chci vidět naši ODS, jak poručí ceně ropy na světových trzích, aby se nezvyšovala,“ směje se Markéta Šichtařová. A dodává, že cena elektřiny může klesnout, když dojde k celosvětovému snížení tržních cen elektřiny a dalších energií. „My o tom rozhodovat nemůžeme,“ vysvětlila, proč slib ODS považuje za naprostou hloupost. „Nevím, kdo to vymyslel, asi nevěděl, o čem mluví,“ domnívá se.

Není jiné cesty než teď platit vysoké ceny

Ale ODS nebyla první. S podobným úmyslem přišla už před časem předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, když na serveru ČeskáPozice.cz prohlásila, že „řeší hlavně snížení ceny energií nejen pro kolabující průmysl, ale i pro domácnosti“. A dodala, že průmysl v České republice se z důvodu neodůvodnitelně vysokých cen za zelenou energii nachází na pokraji konkurenceschopnosti, mnoho podniků přemýšlí kvůli tomu o ukončení výroby a domácnosti se kvůli vysokým nákladům za energie dostávají do závažných finančních problémů.

Jenže Markéta Šichtařová vysvětluje, že když si minulé vlády nasekaly problémy v podobě obnovitelných zdrojů, není jiné cesty, než už to dotáhnout. „Nebýt tunelu kolem fotovoltaiky, mohla být cena elektřiny mnohem nižší. Můžeme jen zamezit dalšímu podporování solárních energie nebo podpoře výroby bioplynu do budoucna,“ prohlásila.

Česko nemá možnost, jak dnes cenu energie ovlivnit

Zdroje: