Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Experti MeSES budou pracovat dál, v červnu zveřejní výhledový vývoj epidemie

Experti MeSES budou pracovat dál, v červnu zveřejní výhledový vývoj epidemie
„Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala,“ informoval na svém twitteru epidemiolog Rastislav Maďar | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) bude dál pracovat, ale nikoliv pod ministerstvem zdravotnictví. Členové skupiny se na tom dohodli na včerejším jednání, informoval na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Experti hodlají připravit dlouhodobý plán boje s pandemiemi. „Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak, jak skupina původně vznikala,“ uvedl Maďar po večerním jednání členů skupiny. Experti hodlají kromě jiných dokumentů vypracovat strategii pro boj s koronavirem, ale i s dalšími budoucími pandemiemi.

Skupina MeSES vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením koronavirové epidemie. Svá stanoviska také zveřejňovala na webu. Kromě epidemiologů zahrnovala odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Rozhodnutí o ukončení spolupráce s MeSES ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo příznivým vývojem epidemie onemocnění covid-19 a zrychlujícím tempem očkování. Agendu bude mít nyní na starosti resortní klinická skupina pro covid, kterou vede náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková.

Členové MeSES byli rozhodnutím úřadu překvapeni. Vedoucí skupiny, epidemiolog IKEM Petr Smejkal, serveru iROZHLAS.cz včera odpoledne řekl, že ministerstvo skupinu předem neupozornilo.

O ukončení spolupráce ministerstva zdravotnictví s experty z MeSES předem nevěděl ani premiér Andrej Babiš (ANO). „Dověděl jsem se to od paní náměstkyně Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován," řekl předseda vlády webu Deník.cz. Ministerstvo má podle Babiše dost vlastních odborníků.

Ochrana společnosti a spolupráce s hejtmany

Pozornost tento týden vzbudil rozhovor Smejkala pro server Novinky, v kterém řekl, že stát nezvládl kritickou část epidemie a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený.

„Koncem první poloviny června zamýšlíme vydat odborné stanovisko k možnému vývoji epidemie ve střednědobém výhledu. Hodláme také představit mezioborový pohled na ochranu společnosti před možností podobných rozsáhlých zdravotních rizik v budoucnosti,“ uvedla skupina v prohlášení. Skupina si uvědomuje, že její role je dočasná a s vymizením epidemických ohrožení bude časem pomíjet.

Se skupinou MeSES se v úterý domluvila na další spolupráci Asociace krajů. Na twitteru to po jednání s vedoucím skupiny Petrem Smejkalem uvedl Kuba. „Vážím si jejich odbornosti a práce. Pokud na ministerstvu zdravotnictví mají pocit, že konzultaci téhle party už nepotřebují, tak hejtmani ji určitě rádi využijí,“ dodal.

Zdroje: