Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Trump to zkouší hrubou politickou silou. Troufne si obejít verdikt voličů?

Aktualizováno: Trump to zkouší hrubou politickou silou. Troufne si obejít verdikt voličů?
Trump po týdnu předstoupil před novináře, na jejich dotazy ale opět nereagoval | zdroj: Profimedia

Stále agresivnější povolební manévry amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho snaha zpochybnit vítězství demokratického protikandidáta Joea Bidena a neuznat porážku vyvolávají ve Spojených státech ostré ohlasy a znepokojení. Spekuluje se o tom, že se pokusí verdikt voličů obejít.

Trump poprvé od minulého pátku předstoupil před zástupce médií, ti však ani tentokrát nedostali odpovědi na otázky ohledně bezprecedentního povolebního dění. Po projevu o iniciativě týkající se cen léků šéf Bílého domu odešel z místnosti pro tiskové konference, aniž reagoval na jediný dotaz.

Scénář byl takřka totožný jako před týdnem, kdy Trump na zahradě Bílého domu komentoval epidemickou situaci ve Spojených státech a zprávy o potenciální vakcíně na covid-19. I tentokrát po úvodním prezidentově projevu promluvili další představitelé vlády, načež hlava státu za pokřiku novinářů odešla z pódia.

Páteční "zpravodajská konference" se týkala nových opatření s cílem snížit ceny léků, Trump nicméně v jistých momentech odkazoval i na prezidentské volby. Prohlásil například, že byl během kampaně terčem "negativní reklamy" velkých farmaceutických firem. Následně řekl, že vyhrál a dodal: "Ale to víte, to se dozvíme. Skoro 74 milionů hlasů."

Bidena ovšem volilo o několik milionů Američanů více, bývalý viceprezident byl už před skoro dvěma týdny respektovanými médii označen za vítěze souboje o Bílý dům a jednotlivé americké státy už začínají výsledky potvrzovat. Po ručním přepočtu všech hlasů byl nyní potvrzen jako vítěz i ve státě Georgia, kde demokrat zvítězil naposledy v roce 1992.

Podle propočtů amerických i světových médií získal Trump 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince. Trump stále porážku odmítá uznat s odkazem na údajné nesrovnalosti při zpracovávání hlasů a jeho administrativa nespolupracuje s Bidenovým týmem, což komplikuje beztak složitý proces nástupu nové vlády.

Krátce před prezidentovým pátečním vystoupením před novináře předstoupila poprvé od začátku října i Trumpova mluvčí Kayleigh McEnanyová. I ona zdůraznila, že Trumpa volil mimořádně vysoký počet Američanů, a prohlásila, že Trumpovi před čtyřmi lety nebylo dopřáno "spořádané předání moci". Pasáž z Trumpova inauguračního projevu z ledna 2017 ovšem vyznívá jinak. "Každé čtyři roky se scházíme na těchto schodech, abychom provedli spořádané a poklidné předání moci. A my jsme vděční prezidentu (Baracku) Obamovi a první dámě Michelle Obamové za jejich laskavou pomoc během tohoto střídání," řekl tehdy nastupující prezident.

Americká média začínají bít na poplach

Šance na zvrácení Trumpovy porážky považují experti stále za mizivé, přesto povolební manévry dosavadního prezidenta vyvolávají ve Spojených státech stále ostřejší ohlasy. Podle některých médií je snaha Trumpova tábora zpochybnit Bidenovo vítězství čím dál agresivnější a může mít pro americkou demokracii vážné následky. Tvrdá kritika už přichází i od některých republikánů, byť většina jejich čelných představitelů prezidentovy postoje nezpochybňuje.

Šéf Bílého domu letos opakovaně předesílal, že nebude-li označen za vítěze voleb, odmítne výsledek uznat, přesto mnozí komentátoři povolební vývoj hodnotí jako šokující. Zatímco kampaň soudních stížností vedená Trumpovým štábem a dalšími republikány pomalu ale jistě selhává, vyvolávají nové obavy zprávy o tom, že prezident a jeho spojenci se pokoušejí zasahovat do procesu oficiálního vyhlašování výsledků v klíčových státech.

"Měli bychom jasně říkat, že úsilí poraženého prezidenta vstoupilo do nové fáze. Prohrál svobodné a spravedlivé volby. Prohrál skoro všechny soudní spory, což upevňuje skutečnost jeho porážky. Teď žádá stranické kolegy, aby mu zkrátka prezidentský úřad darovali," hodnotil situaci dlouholetý moderátor veřejnoprávního rozhlasu NPR Steve Inskeep.

Jeho komentář odkazuje na spekulace o tom, že Trump by se mohl ve státech jako Michigan, Wisconsin nebo Pensylvánie pokusit za pomoci republikány ovládaných parlamentů obejít verdikt voličů. Z právního hlediska by byl takový postup přinejmenším diskutabilní a republikánské špičky ve zmíněných státech scénáře o jmenování vlastních prezidentských volitelů odmítají, nicméně nátlak na lokální zákonodárce je čím dál větší součástí Trumpovy strategie udržení moci. The New York Times označil prezidentův postup jako "troufalé uplatnění hrubé politické síly", které nemá v amerických dějinách obdoby.

Republikánští lídři michiganského parlamentu ale podle všeho šéfa Bílého domu nevyslyšeli a nechystají se podnikat žádné kroky, které by vzaly vítězství v prezidentských volbách v Michiganu jeho demokratickému soupeři. Zákonodárci po páteční schůzce s Trumpem uvedli, že nemají informace, které by měnily výsledek voleb v Michiganu. Podle nich je stát připraven postupovat v souladu s "normálním" volebním procesem. Zdůraznili, že jakákoli obvinění z volebních podvodů by měla být důkladně prošetřena, oni sami ale žádné takové informace nemají.

Zdroje: