Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Tradice zavazuje ODS jít v Praze s ČSSD, naznačuje Šťastný

Tradice zavazuje ODS jít v Praze s ČSSD, naznačuje Šťastný
zdroj: Mediafax

Občanští demokraté dávají přednost koalicím s ČSSD před TOP 09. Důvodem je podle pražského šéfa ODS Borise Šťastného dlouhodobá partnerská zkušenost se sociálními demokraty na regionální úrovni a zároveň velká neznámá v podobě působení TOP 09 v tomto patře politiky.

Politolog Jan Bureš k tomu dodává ještě rivalitu mezi bývalými a současnými pražskými politiky z ODS.

Odpovědnosti a Prosperitě Schwarzenbergovy strany zřejmě schází na komunální úrovni Tradice. Alespoň z pohledu pražských občanských demokratů. Právě dlouhodobé dobré vztahy s pražskými sociálními demokraty označil jako přední kritérium výběru partnerů šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Naplno se to projevuje právě v Praze, kde by, pokud by se řídila vzorem ve „velké" politice, mohla ODS s TOP 09 uzavřít silné koalice ve velké většině městských částí, nemluvě o pražském zastupitelstvu.

TOPka nemá podle Šťastného zkušenosti, ČSSD ano

„Já tu příčinu vidím v tradici. Vzájemná známost politiků obou stran je prospěšná pro občany i město. Naproti tomu TOP 09 je stranou neznámou nám i občanům. Nemají takové zkušenosti s komunálem. ČSSD naproti tomu zkušenost má, a velkou," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet Boris Šťastný. Dobré koaliční zkušenosti má prý jeho strana i s lidovci a místy se zelenými. „Jenže lidovci výrazně oslabili a zelení se rozložili," dodal.

Celý článek na ParlamentniListy.cz