Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Topolánek: Brusel se nám může pomstít za pád vlády a Lisabon

Topolánek: Brusel se nám může pomstít za pád vlády a Lisabon
zdroj: tisková zpráva

Evropská unie se může Česku pomstít za pád vlády během evropského předsednictví a obstrukce při podpisu lisabonské smlouvy tím, že v Praze nevznikne sídlo projektu Galileo, obává se předseda ODS Mirek Topolánek.

"Pokud nebudeme mít v Praze Galileo, je to přímý důsledek pádu naší vlády. Ti velcí pantátové v Bruselu si už najdou cestu, jak nám vrátit ty problémy při ratifikaci," varoval Topolánek před možným krachem českého úsilí prosadit jako sídlo evropského satelitního navigačního systému právě Prahu. Česká metropole přitom patří mezi žhavé kandidáty na sídlo projektu.

Projekt Galileo, neboli čistě evropské satelitní navigační sítě, který je navíc narozdíl od svých konkurentů jako například GPS pod civilní správou, v současné době sídlí v Bruselu. Nově vznikající Úřad pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo by ale v duchu politiky Evropské komise měl sídlit v jednom z nových států, aby se tak postupně mohl vyrovnávat počet starých a nových členských zemí, které jsou sídlem nějaké evropské instituce.

Úřad pro kontrolu Galilea chtěla do ČR přivést právě Topolánkova vláda. Sídlo úřadu se totiž stará nejen o fungování satelitní navigační sítě jako takové, ale i o marketing. To mimo jiné znamená automaticky i další příliv firem z oboru.

Úsilí o získání Galilea pro Prahu převzala i Fischerova vláda. Úřad má už dokonce vybrané sídlo. Převzít by měl budovu České konsolidační agentury v Praze 7. ČR také uzavřela se Slovenskem dohodu o vzájemné podpoře svých kandidatur, u východního souseda by měla sídlit Agentura pro spolupráci mezi energetickými regulátory (ACER).

Galileo má zpoždění kvůli financování

Projekt Galileo je v současné době ve skluzu, společnosti, které se na jeho realizaci měly podílet, totiž nenalézají shodu nad finančními záležitostmi, navíc EU vyčlenila na Galileo v rozpočtu pro léta 2007-13 jednu miliardu EUR, projekt ale zřejmě spolkne více než 3,4 miliardy EUR.

Topolánek o Galileu hovořil v reakci na dotaz jednoho z účastníků úterní programové diskuse o dopravě v rámci projektu Vize 2020, se kterým nejsilnější pravicová strana v současnosti objíždí ČR. Do středočeských Průhonic ODS pozvala řadu dopravních odborníků, včetně současného ministra Gustáva Slamečky, kteří hovořili o potřebách rozvoje dopravní sítě a služeb a jejich předpokládaném stavu v roce 2020.

ODS by do té doby chtěla například téměř dobudovat dálniční síť v ČR za velké účasti soukromého sektoru v rámci projektů PPP. Podporuje také renesanci vodní dopravy, což znamená vybudování jezů na Labi, splavnění Vltavy pro rekreační plavbu až do Českých Budějovic a propojení Baťova kanálu s řekou Moravou. Na železnici je třeba pro zvýšení její konkurenceschopnosti nutné začít respektovat změny v osídlení a přesun městských center, který nastal a na který musí železnice, z velké části budovaná před sto lety, zareagovat.

www.parlamentnilisty.cz