Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

ČSSD: Zeman vyhrožuje žalobou, protože má strach

ČSSD: Zeman vyhrožuje žalobou, protože má strach
zdroj: tisková zpráva

Předseda Strany práv občanů Miloš Zeman zvažuje žalobu na sociální demokraty, kteří proti němu na severu Čech zahájili antikampaň. Podle šéfa PR ČSSD Petra Dimuna se lídr SPO pouze bojí.

Zeman zvažuje právní kroky proti antikampani, jež ČSSD vůči Zemanovi zahájila v Ústeckém kraji, kde bude lídr SPO kandidovat.

"Jak svého času, když ještě kandidoval za ČSSD, prohlašoval Miloš Zeman: Politik, který na otázky reaguje vyhrožováním žalobou, se asi zalekl svých vlastních odpovědí," sdělil Dimun.

K žalobě totiž SPO nemá podle Dimuna racionální důvod."Je právem každého občana se obracet na soud, i když by to bylo v tomto případě kuriózní, neboť se jedná o údaje z otevřených zdrojů a o otázky," dodal PR poradce sociálnědemokratického lídra Jiřího Paroubka.

O tom, že SPO zvažuje právní odvetu, informoval ParlamentniListy.cz mluvčí SPO Eduard Zeman. "Antikampaň nepoužijeme. Nyní pouze zvažujeme, zda nepodnikneme vůči ČSSD právní kroky," řekl Zeman.

Politolog Josef Mlejnek upozorňuje, že antikampaně bývají často mnohem účinnější než volební kampaně klasické. Mají totiž většinou podstatně větší potenciál voliče zaujmout.

Mlejnek zároveň neodsuzuje ani právní obranu proti takovýmto výpadům. "Žaloba u soudu je předně účinný nástroj, jak protivníka zastrašit. SPO nemusí sice spor vyhrát, ale už jen fakt, že by ČSSD čekaly tahanice u soudu před klíčovými volbami, může být dostatečně silný prostředek, jak ji přimět, aby se podobným formám kampaně vyhnula," komentoval Mlejnek.

www.parlamentnilisty.cz