Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

To se Vám vymstí, pane prezidente. Dopady amnestie na Klause

To se Vám vymstí, pane prezidente. Dopady amnestie na Klause
Václav Klaus | zdroj: Mediafax

Pokud prezident Václav Klaus zamýšlel vyhlášenou amnestii jako krok, který bude veřejností pozitivně přijat, tak se podle oslovených odborníků minul úsudkem. Jednak proto, že je v rozporu s jeho dosavadními názory. A také proto, že se lidé obávají toho, že se v rámci široké amnestie dostanou na svobodu i ti, kteří by si ve vězení zasloužili ještě nějakou dobu pobýt.

Málokdo očekával, že Václav Klaus ve svém posledním prezidentském novoročním projevu vyhlásí amnestii, a to navíc tak velice rozsáhlou. Vždyť až dosud patřil spíše k jejím kritikům. Když před deseti lety nastupoval do úřadu, tak tvrdil, že není úkolem prezidenta opravovat soudní systém a že on sám si takovou pravomoc neosobuje. Přesto se v příštích dnech díky jeho rozhodnutí dostane na svobodu až třetina vězňů.

Jde o druhou nejrozsáhlejší amnestii po roce 1989. O tu nejmohutnější se postaral Václav Havel krátce po svém prvním zvolení československým prezidentem, díky ní opustilo začátkem roku 1990 brány věznic přes 23 tisíc lidí z tehdejších 31 tisíc vězňů. Nynější Klausova amnestie se má podle předběžných informací týkat až 7 tisíc z celkového počtu zhruba 23 tisíc vězňů. A stejně jako před 23 lety Havel, nebude tentokrát za ni chválen ani Klaus.

Zdroje: