Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Tipy na víkend: Woodstock, cirkus a oživlý Napoleon

Tipy na víkend: Woodstock, cirkus a oživlý Napoleon
ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

Třetí srpnový víkend je za dveřmi. Proto je nejvyšší čas se podívat, co se bude dít, ať už ve vašem městě nebo na druhém konci republiky. Prázdninové volno je totiž pro výlety jako stvořené!

Český Woodstock

Trutnoff je jednou ze stálic na českém festivalovém nebi. Letos se koná už potřicáté - v areálu trutnovského Bojiště, který stojí na rudé hlíně. Určitě si teda s sebou neberte bílé boty. Hlavním tahákem multižánrové přehlídky, která se koná od 14. do 17. srpna, je legendární písničkářka Patti Smith. Na své si ale přijdou i zastánci něčeho tvrdšího, jelikož vystoupí kapely Craddle of Filth a Kreator. Těšit se můžete i na taneční rytmy skupiny N.O.H.A. nebo na českou klasiku v podání Jiřího Suchého a Evy Pilarové. Na Trutnově si zkrátka vybere doslova každý. Lístek na místě stojí 1300 Kč.

Festival Trutnoff Festival Trutnoff | zdroj: isifa/MAFRA/Martin Horký

Na brusle!

Milujete jízdu na kolečkových bruslích, tzv. inlinech? Nebojte se ukázat svůj zápal na víkendovém inline maratonu, který se uskuteční v Ostravě a zúčastnit se ho může opravdu kdokoli. Městský závod Ostrava Inline 12/24 se jede v sobotu i neděli na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě na trati Světového poháru. Soutěžit se bude jak v jednotlivcích, tak ve skupinách. Podrobnosti zde.

Inline maraton Inline maraton | zdroj: isifa/MAFRA/Alexandr Satinský

Pět tisíc let čínských dějin

V Císařské konírně Pražského hradu je k vidění unikátní expozice, kterou tvoří 90 zapůjčených předmětů přímo z čínských muzeí. Exponáty sahají do dob pět tisíc let nazpátek. Velmi vzácným kouskem jsou například dvě figuríny vojáků z tzv. hliněné armády. Výstava Poklady staré Číny je souhrnným pohledem na čínskou kulturu a její řemesla, která rozhodně stojí za návštěvu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin, plné vstupné činí 120 Kč. Expozice potrvá až do 9. listopadu.

Slavný terakotový voják Slavný terakotový voják | zdroj: isifa/MAFRA/MICHAL ŠULA

Oživlý Napoleon

Slavný vojevůdce Napoleon Bonaparte se narodil před 245 lety. Toto výročí připomenou Napoleonské dny, které se konají od pátku do neděle v areálu zámeckého parku v moravském Slavkově. Dobové kostýmy, výcvik jednotlivých druhů zbraní, vojenský tábor, uniformy a jako třešnička na dortu autentická bitva! Přeneste se do dob napoleonských válek už tento víkend.

Napoleonské hry Napoleonské hry | zdroj: isifa/MAFRA/JIŘÍ SALIK SLÁMA

Nový cirkus na Letné

Provazochodci, žongléři, nebezpečné artistické kousky, které berou dech. To vše nabízí festival Letní Letná. Jedenáctý ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla přináší neotřelé a inovativní představení v pražských letenských sadech. Právě ty se promění na změť cirkusového veselí a pouličního divadla od neděle 17. srpna. Veselí utichne až 2. září. Info o programu zde.

Letní Letná Letní Letná | zdroj: Isifa.com

Gurmáni do Luhačovic

V sobotu se v malebném lázeňském městečku Luhačovice uskuteční gastronomický souboj doslova na ostří nože. Soutěžit v přípravě co nejchutnějšího menu bude mezi sebou pět hotelových resortů. Kulinářské klání bude probíhat pod bystrým dohledem milovníků laskomin z řad široké veřejnosti. Proto neváhejte a jeďte do Luhačovic ochutnávat a hodnotit vybrané lahůdky. Čeká vás také příjemná ochutnávka vín a po vyhlášení nejlepšího degustačního menu propukne stylová afterparty. 

Luhačovice, festival jídla Luhačovice, festival jídla | zdroj: Isifa.com

Zdroje:
Vlastní