Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Tepelná ztráta objektu: Jak se jí vyvarovat?

Tepelná ztráta objektu: Jak se jí vyvarovat?
zdroj: Ivan Smuk / Shutterstock.com

Víte, co si pod pojmem tepelná ztráta objektu představit? Jak se vypočítá a proč je dobré ji znát? Přinášíme vám souhrnné informace o všem, co s tepelnou ztrátou objektu souvisí a je dobré znát. Ale také se s vámi podělíme o to, jak změnit svého stávajícího dodavatele plynu v případě, že jste s cenami plynu nespokojeni.

Co je tepelná ztráta objektu?

Tepelná ztráta objektu značí teplo, které uniká z vašeho domu, a to za určité časové období. K únikům tepla totiž dochází skrze celý objekt. Co to znamená? Teplo z domu vám uniká zdmi, střechou i okny. K jeho nárůstu samozřejmě přispívá i větrání.

Jak se tepelná ztráta domu vypočte?

Měření tepelné ztráty objektu se nepočítá všude stejně. Velký vliv na měření má totiž poloha vaší nemovitosti. Pokud bydlíte v Praze, měření probíhá při venkovní teplotě -12 °C, zatímco na Vysočině při -15 °C. Logicky v horských oblastech probíhá měření ještě při nižších venkovních teplotách, konkrétně při -18 °C. Tepelná ztráta domu se vypočte jako součet tepelných ztrát všech konstrukcí a k nim se připočtou i ztráty vznikající větráním a infiltrací. Výsledek se uvádí v kW a přepočítává se na hodinu.

Co zvyšuje tepelnou ztrátu objektů?

Pravidelné větrání ovšem není jediným způsobem, jak se tepelná ztráta navyšuje. K větší tepelné ztrátě objektu přispívá také:

  • umístění objektu,
  • kvalita těsnění okolo vstupních dveří a oken,
  • velikost domu,
  • kvalita zateplení.

Jak tedy snížit tepelné ztráty? Kvalitním zateplením, izolací oken i dveří a snížením teploty, na kterou vnitřek domu vytápíte. I snížení teploty o 1 °C totiž může přinést až 6% úsporu za energie. Doporučená vnitřní teplota v domácnostech by neměla překročit hranici 21 °C.

Vytápíte plynovým kotlem? Neplaťte za plyn víc, než je nutné

Pokud patříte k domácnostem, které k vytápění používají plynové kotle, pravděpodobně máte obavy z toho, kam se ceny za plyn vyšplhají. Nejlepším řešením je najít spolehlivého dodavatele plynu, který má vlastní zdroje energií, patří ke stabilním společnostem a zaručí vám výhodné ceny plynu. 

Ceny plynu se totiž skládají ze dvou částí:

  1. regulované,
  2. neregulované.

Proto nejsou ceny u všech dodavatelů stejné. Pokud je dodavatel plynu férový a nechce na vás vydělat, je regulovaná část, která se skládá mimo jiné také z poplatků distributorovi, nízká.

Jak změnit dodavatele plynu

Dospěje-li k názoru, že chcete změnit svého dodavatele plynu, nečeká vás nijak složitý proces, ale i přesto vám poradíme, jak změnit dodavatele plynu. Podívejte se nejprve na nabídku konkurenčních společností a jednotlivé nabídky mezi sebou porovnejte. Jakmile narazíte na tu, která vás zaujme, kontaktujte danou společnost a sdělte ji, že k ní chcete přejít. Protože nový dodavatel plynu si vás bude chtít jako svého nového zákazníka hýčkat, zaměstnanci vám ochotně pomohou s výpovědí smlouvy u předchozího dodavatele a společně vše vyřešíte efektivně a rychle.

Rozvody i kvalita dodávaného plynu zůstane i po přechodu stejná

Jelikož přechod k novému dodavateli plynu je pouze administrativní záležitostí, nemusíte se obávat toho, že by se nějak změnily vaše plynové rozvody nebo snad byla negativně ovlivněna kvalita dodávaného plynu. Jediná změna, ke které po přechodu k novému dodavateli plynu dojde je ta, že se změní finanční částky, které budete za plyn platit. V některých případech se možná změní i datum splatnosti, ale to zjistíte z platebního kalendáře u nového dodavatele ihned po zahájení dodávky.

Užívejte si tepla domácího krbu a snižte své tepelné ztráty na minimum. Každý únik tepla vás totiž něco stojí, tudíž je ve vašem zájmu všem únikům zabránit.

Zdroje:
Inzerce