Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Tak si žije česká domácnost: Má našetřeno a dva měsíce vydrží bez peněz

Tak si žije česká domácnost: Má našetřeno a dva měsíce vydrží bez peněz
zdroj: Profimedia

Češi patří k národům s nižší mírou spokojenosti se svými osobními financemi. Tvrdí to výzkum ING Bank, do kterého bylo zařazeno 19 zemí, z toho 13 evropských. Z výzkumu pak vychází, že průměrná výše úspor české domácnosti je 67 315 Kč a průměrné pravidelné výdaje domácnosti 24 839 Kč. Sociolog Jan Keller ale na takovéto průměrování nevěří. Je to jako když jeden sní kuře, druhý nemá nic, ale oba si pochutnali na půlce kuřete.

Ze zmíněného průzkumu ING Bank se ještě můžeme dozvědět, že při absolutním výpadku příjmů by průměrná česká domácnost měla svými úsporami zajistit nezměněný provoz domácnosti po dobu dvou měsíců a devíti dnů. K tomu dodejme, že z výše uvedených čísel vyplývá, že potenciál spoření, tedy to, co by mohly domácnosti ušetřit, je až pětina svých příjmů.

Průměrování je nesmysl

„Především, průměrná výše je naprostý nesmysl,“ odmítá podobné výsledky pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. „Tady se počítá průměr z domácností, které mají jenom dluhy a žádné úspory, a z domácností, které mají miliony. Průměr má smysl v silně homogenní společnosti, což ta česká rozhodně není,“ konstatoval sociolog.

„Zhruba před týdnem vyšel průzkum, kdy podle společnosti Home Credit je medián měsíčních úspor domácností pět set korun. Přitom medián je ta suma, kdy polovina domácností ukládá více a druhá méně. To je samozřejmě daleko více vypovídající, než onen takzvaný průměr,“ připomněl Keller.