Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

Tady nezemřeme, přijdou pro nás, říkal Kellner. Dvě hodiny po pádu helikoptéry ještě žil

Tady nezemřeme, přijdou pro nás, říkal Kellner. Dvě hodiny po pádu helikoptéry ještě žil
Petr Kellner, kdysi nejbohatší Čech. Vybudoval impérium PPF. | zdroj: Profimedia

Petr Kellner po havárii vrtulníku mluvil a uklidňoval dalšího přeživšího.

Kdysi nejbohatší Čech Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Davida Horvátha. Aljašský deník Anchorage Daily News píše, že to řekla Horváthova advokátka.

Horváth jako jediný nakonec nehodu přežil.

Záchranná operace se prošetřuje

Kellnerova rodina požádala soud o prošetření osudné havárie a možného zpoždění v záchranné operaci.

Advokátka Tracey Knutsonová sdělila, že Kellner byl podle Horváthovy výpovědi naživu alespoň další dvě hodiny po pádu vrtulníku a hledal venku satelitní telefon. Horvátha se snažil Kellner uklidnit.

„Mluvili spolu česky a navzájem si říkali: ‚Neboj se, nezemřeme v těchto horách. Musí pro nás přijet do hodiny‘,“ řekla Knutsonová. Horvát jí informoval, že Kellner dokonce chodil kolem helikoptéry a hledal satelitní telefon.

Po pádu vrtulníku byl na živu podle Horvátha i horský vůdce Gregory Harms, který zemřel zhruba po hodině od havárie.

Na konci března vdova po podnikateli Renáta Kellnerová a jeho děti podaly žalobu kvůli zabití z nedbalosti na provozovatele vrtulníku Soloy Helicopters a další dvě firmy, které zajišťovaly expedici, během níž Kellner zemřel.

Po pádu vrtulníku se neaktivovalo zařízení, které mělo o nehodě a poloze helikoptéry okamžitě vyslat signál, píše se v žalobě. Kvůli tomu vznikla prodleva v zahájení pátrací a záchranné akce.

Mohl přežít, tvrdí žaloba

Kellner podle žaloby mohl pád přežít, pokud by zařízení fungovalo a záchranná akce začala včas. „Kellner byl těžce zraněn, ale přežil počáteční náraz a byl živý a při smyslech po nehodě,“ tvrdí žaloba, která blíže neupřesňuje povahu zranění.

Podle aljašského listu se očekává, že úřady zveřejní zprávu z vyšetřování během léta.

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy.

Nehodu přežil jen Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až šest hodin po nehodě. V oblasti přitom byly teploty hluboko pod nulou.

Také Horváth loni zažaloval firmu Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. I on tvrdí, že společnost reagovala na havárii příliš pozdě. Podle jeho advokátky tak firma zapříčinila smrt pěti lidí.

Společnost Soloy Helicopters žaloby nekomentovala.

Zdroje: