Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Studie: Vratký nábytek vyvolává touhu po jistotě

Studie: Vratký nábytek vyvolává touhu po jistotě
zdroj: Profimedia

Tým psychologů z University of Waterloo učinil zajímavý objev. Sedíte-li na vratkém nábytku, rozhodujete se více na jistotu. Informaci přinesl britský týdeník The Economist.

Už dříve se vědělo, že se lidé často rozhodují v závislosti na prostředí. Pokusy v minulosti například dokázaly, že když lidé dostanou na večírku leodové pití, často je to vede k pocitu, že stejně chladný je i vztah hostitelů k nim. Když naopak dostanou nápoj horký, mají spíše pocit vřelosti.

Nynější pokus probíhal následovně:

Dobrovolníci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž jedna seděla na vratkých židlích vedle vratkého stolu, zatímco druhá měla nábytek pevný. Poté měli předpovědět stabilitu vztahu následujících párů celebrit: Barack a Michelle Obamových, Davida a Victorie Beckhamových, Jay-Z a Beyoncé a Johnnyho Deppa a Vanessy Paradis. Ukázalo se, že větší stabilitu vztahu v průměru předpovídají ti, jejichž židle a stoly se neviklají.

Následně měli účastnici pokusu zvolit, jaké vlastnosti by měl mít jejich ideální partner. A opět se ukázal zajímavý fakt - že ti, již seděli na vratkých židlích by raději volili partnera, který má "stabilnější" vlastnosti jako důvěryhodnost a spolehlivost oproti spontaneitě a dobrodružnosti.