Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Studie: Rozvoj malé solární energetiky může do státní kasy přinést více než půl miliardy korun

Studie: Rozvoj malé solární energetiky může do státní kasy přinést více než půl miliardy korun
zdroj: ThinkStock

Stát může na rozvoji malé solární energetiky vydělat více než půl miliardy korun. Vyplývá to z nové studie, kterou dnes představila Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Ze závěrů vyplývá, že do roku 2045 může roční výroba střešních solárních elektráren dosáhnout 7400 gigawatthodin. Takové množství odpovídá přibližně polovině roční výroby jaderné elektrárny Temelín nebo roční výrobě uhelné elektrárny Prunéřov II. 

Odborníci na energetiku z CZEPHO a (ALiES) volají po dalším zjednodušení pravidel pro malé obnovitelné zdroje a důsledném odstranění administrativních bariér.„Studie společnosti ENACO ukazuje široké možnosti střešních solárních elektráren. Vedle ekologicky šetrné elektřiny jsou přínosem také nová pracovní místa. Celkem mohou instalace solárních panelů na střechy vytvořit až tisíc nových pracovních míst,“ komentuje výsledky studie Veronika Knoblochová, ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace.

Stále levnější fotovoltaické panely přináší revoluci do české energetiky. Spolu s bateriemi pomohou snížit závislost na dodávkách elektřiny ze sítě. „Celkem by mohly být na střechách instalovány malé solární zdroje o celkovém výkonu přes 4500 megawattů, což by znamenalo zvýšení energetické soběstačnosti pro téměř milion českých domácností,“ shrnul další závěry odborné studie Martin Sedlák z ALiES.

Nekoncepční přístup k využití šetrných zdrojů vedl ke stagnaci této oblasti. Česká fotovoltaická průmyslová asociace spolu s Aliancí pro energetickou soběstačnost (AliES) na nevyužitý potenciál solární energetiky upozorňovaly již během aktualizace Státní energetické koncepce. Obě organizace proto vítají první pozitivní impulzy v oblasti solární energie. K nejdůležitějším změnám patří aktualizace Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů a nové nastavení dotačního programu Nová zelená úsporám, kde se nově objevila podpora pro malé střešní instalace. „Ministerstvo průmyslu a obchodu svým souhlasem s aktualizací Národního akčního plánu alespoň částečně napravilo nesystémové podhodnocení šetrné energetiky ve Státní energetické koncepci,“ poukázala na částečný obrat ministerstva ředitelka CZEPHO Veronika Knoblochová.

Podle CZEPHO a ALiES je potřeba se soustředit na úpravu pravidel energetického trhu. Ten by měl umožnit snadné zapojení solárních, ale také větrných elektráren. Zároveň je třeba posílit roli domácností a menších podniků jako samovýrobců vlastní elektřiny. „Je třeba, aby cenově efektivní trh s energií počítal s velkým podílem variabilních zdrojů elektřiny ze slunečních a větrných elektráren a umožnil vysoký stupeň flexibility tak, aby spotřebitelé elektřiny mohli čerpat výhod energie z obnovitelných zdrojů. To obnáší zajistit schopnost reagovat na poptávku, možnosti skladování energie, ale také propojení elektroenergetiky se systémy vytápění či dopravou, které by využily případné přebytky obnovitelné elektřiny,“ uzavírá Martin Sedlák z AliES.

graf zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce