Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Stropnický druhým mužem ANO nebude, vzdal kandidaturu

Stropnický druhým mužem ANO nebude, vzdal kandidaturu
Martin Stropnický zůstane v ANO v pozadí, prvním místopředsedou hnutí bude pravděpodobně Jaroslav Faltýnek (uprostřed) | zdroj: Profimedia

Ministr obrany Martin Stropnický nebude na celostátním stranickém sněmu ANO kandidovat na prvního místopředsedu. V rozhovoru s MF DNES připustil, že možná nebude usilovat ani o post řádového místopředsedy. 

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v boji o post prvního místopředsedy hnutí podporuje šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka, který na krajských sněmech dostal nejvíce nominací. Stropnický mu proto vyklidil místo. "O tuto funkci se ucházet rozhodně nebudu," řekl MF DNES s tím, že funkci považuje za práci na plný úvazek.

Ani další protikandidáti v čele s předsedkyní pražské organizace Radmilou Kleslovou by Faltýnka neměli ohrozit a utkají se spíše o post řadového místopředsedy.

Stropnický se možná nebude ucházet ani o něj. "Uvidím, jestli je tam nějaká šance, protože do toho nemá smysl jít, pokud by člověk viděl, že je podpora nízká," uvedl. Babiš se totiž nechal nedávno slyšet, že Stropnický "trochu ztratil kontakt s hnutím".

Babišova podpora Stropnického v poslední době klesá a podle deníku je v ohrožení i jeho funkce ministra obrany, v níž by ho mohl nahradit jeho první náměstek Jiří Borovec. 

Po Antonínu Prachařovi (doprava) a Heleně Válkové (spravedlnost) by tak byl dalším ministrem z řad hnutí ANO, který by ve své funkci skončil.

 

Zdroje:
MF DNES