Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Stres je možné využít i k posílení dobrých návyků

Stres je možné využít i k posílení dobrých návyků
Když máte hodně práce, můžete si jít také častěji zaběhat | zdroj: ThinkStock

Nová studie ukázala, že lidé žijící pod tlakem prokazují obecnou tendenci k utužování svých návyků, a to nejen těch špatných, ale i těch dobrých. Výzkum tedy vyvrací zažitou představu o tom, že stres vede automaticky ke špatným návykům, např. k přejídání se. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

To, že stresové situace mohou v lidech posilovat i dobré návyky, vyvodil tým z University of Southern California z pozorování téměř sedmdesáti studentů po dobu deseti týdnů. Zaměřili se přitom na sledování toho, jakou vůli studenti projeví během zkouškového období. Výsledkem pozorování bylo to, že lidé ve stresu a se špatným spánkovým režimem tíhnou k zachování svých starých návyků. Studenti, kteří i před stresovým obdobím jedli nezdravě, proto tento svůj zlozvyk během zkoušek ještě prohloubili. Avšak ti studenti, kteří se stravovali zdravě, svůj jídelníček k horšímu nezměnili. Udržení starých zvyků se navíc netýkalo pouze jídla – např. studenti zvyklí chodit pravidelně do posilovny měli během zkoušek tendenci chodit cvičit ještě častěji.

Vedoucí studie prof. Wendy Wood proto vyvozuje, že pokud si lidé přejí změnit své chování, je dobré se místo koncentrace na vlastní vůli a motivaci zaměřit na vytvoření nových návyků. Ve chvíli, kdy se nějaká činnost stane naším návykem, má větší šanci obstát i ve chvílích stresu nebo únavy. Vůle a sebekontrola naopak vyžaduje velké množství energie, které se lidem pod velkým tlakem většinou nedostává. Zdá se, že nejúčinnějším a jednoduchým prostředkem ke změně svého chování je proto vytvoření si nových, zdravých a produktivních návyků, které se stanou pevnou součástí naší denní rutiny.

Zdroje:
bbc.co.uk