Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Islandské sopky jsou teď pod přísnějším dohledem

Islandské sopky jsou teď pod přísnějším dohledem
zdroj: tisková zpráva

Projekt nazvaný FutureVolc si klade za cíl zlepšit monitoring islandských sopek a díky tomu umožnit rychlejší varování před možnými dalšími erupcemi. Jedná se o nové senzory sledující vulkanickou aktivitu na Islandu i lepší a rychlejší analýzu získaných dat. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Projekt FutureVolc je financován Evropskou unií a navazuje na erupci islandské sopky Eyjafjallajokull v roce 2010, která na dlouhou dobu ochromila evropský letový prostor a tím způsobila obrovské ekonomické ztráty. Projekt se proto zaměřuje i získávání přesnějších dat o sopečném prachu v atmosféře a vyhodnocování bezpečných letových drah pro letadla.

Lepší možnosti sledování sopečné aktivity dávají naději na to, že vědci budou schopni přesněji předpovídat nové erupce a mapovat jejich vývoj. U některých sopek, u kterých byli vědci doteď schopni zaznamenat blížící se erupci jen několik hodin předem, se s pomocí nových přístrojů erupce budou dát odhadovat s mnohem větším časovým náskokem. Nové senzory budou umístěny v těch nejaktivnějších regionech ostrova, včetně oblastí kolem sopek Eyjafjallajokull a Katla, a budou schopné zaznamenat i ty nejmenší pohyby či otřesy v zemském povrchu. Jiné senzory pak budou sledovat změny v emisích plynů, které mohou být znamením magmatu stoupajícího na zemský povrch.

Zdroje:
bbc.co.uk