Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Starší lidi, prosíme, nebrat! Je vám 45 let? Máte smůlu, firmy vás už nechtějí

Starší lidi, prosíme, nebrat! Je vám 45 let? Máte smůlu, firmy vás už nechtějí
zdroj: tisková zpráva

Mladá fronta Dnes se pozastavuje nad tím, že prudce narůstá lidí starších nad 45 let, kteří hledají práci. Personalisté ale přitom k tomu bez obalu přiznávají, že běžně dostávají pokyn, ať starší lidi do jejich firmy neberou. Situace se podle nich vyostřila kvůli ekonomické krizi.

Starší lidi, prosíme, nebrat, mají nyní personalisté ve svých denních mailech od firem, jimž dodávají pracovníky. Zatímco dříve lidé po padesátce a také mladé ženy kvůli předpovědím, že půjdou na mateřskou, měli problémy s tím, že nemohli sehnat žádné zaměstnání, nyní na řadu přichází úplně jiná struktura zájemců o práci.

Výluka lidí

Deník MfD upozorňuje v této souvislosti na to, že věková diskriminace je v českých firmách naprosto běžnou věcí. „Přestože už zmizely vyloženě diskriminační inzeráty, oslovení lidé z personálních agentur neoficiálně přiznávají, že od klientů často dostávají kromě písemného seznamu požadavků i slovní instrukci typu: ´Lidi nad 45 let mi sem ani neposílejte," píše deník.

Že je výluka těchto lidí z pracovního prostředí zcela jasnou věcí, dokládají i Úřady práce. Tam lidé tohoto věku převažují a tvoří čtyřicet procent všech nezaměstnaných. Ještě před deseti lety to byla přitom třetina.

„Z pohledu personalisty je diskriminace na trhu práce zcela viditelná a v nějaké formě se s ní setká mnoho uchazečů o zaměstnání," přiznal pro deník prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt.

Více se dočtete na ParlamentniListy.cz.