Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Gauner Mašín pohřben, je o zlého chlapa méně. Hovoří syn zabitého

Gauner Mašín pohřben, je o zlého chlapa méně. Hovoří syn zabitého
zdroj: tisková zpráva

Jeden z bratrů Mašínů Ctirad Mašín nedávno zemřel. Česká vláda mu proto věnovala vojenské vyznamenání in memoriam Zlatá lípa. Do USA také ve středu letěl na jeho pohřeb ministr obrany Alexandr Vondra.

Pro deník Právo se ale v souvislosti s těmito událostmi ozval syn účetního Josefa Rošického, kterého v padesátých letech zabil druhý z bratrů, tedy Josef Mašín. Rošického syn nyní v Právu tvrdí, že šlo o vraždu. „ Jenom vraždili, a nevinné lidi,“ řekl.

Pohřeb Ctirada Mašína a jeho vyznamenání in memoriam rozdělil Čechy na dva tábory. Jedni tvrdí, že Mašínové jsou hrdinové, druzí, že byli vrazi. Osmašedesátiletý syn zastřeleného účetního n. p. Kovolis Josefa Rošického Stanislav Rošický zavzpomínal na dobu, kdy přišel o otce, a vyjádřil se i k poctám, kterými česká vláda po smrti Ctirada Mašína oba bratry zahrnuje.

„Aspoň je o jednoho zlého člověka méně," řekl totiž Rošický k vraždě, ke které došlo rukou Mašína 2. srpna 1952.  Odmítl také verzi, že jeho otec byl milicionář poplatný režimu. Poukázal například na to, že v Kovolisu působil už v době před znárodněním.

Rošický mladší události popsal takto: V podniku pracoval v době tragické události jeden z členů skupiny bratří Mašínů, Zbyněk Janata. Rošický tvrdí, že jeho otec cítil, že se v Kovolisu něco děje, a chtěl zjistit co. A když v bance v osudný den vyzvedával peníze, raději místo připravených tří miliónů korun vyzvedl na výplaty 900 tisíc.

Celý článek na ParlamentniListy.cz