Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu

Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
zdroj: Mediafax

Šéf odborových svazů Jaroslav Zavadil opět vstupuje do akční hry jménem odborářské protesty. Ve středu poté, co vláda oznámila, že ze svých záměrů ohledně zásadních změn v daních a dalších reformách nehodlá ustoupit, prohlásil, že Česko čeká zřejmě velmi horký podzim.

To, že nebude mít nic společného s teplotami na rtuti teploměru, je více než jasné. Opět se začíná objevovat i sousloví: generální stávka.

"Vláda jde naprosto nevhodnou cestou a lidem už začínají ty dopady docházet. Mám ty ohlasy nejen od odborářů, ale i široké veřejnosti. A dokonce se staví proti všem těm plánovaným změnám už i lidé, kteří představitele současné vládní koalice volili,"  řekl pro ParlamentníListy.cz šéf odborů svazu KOVO Josef Středula.

Podle jeho slov budou odboráři jasně vědět, jak budou postupovat dál, po polovině září - tedy po zasedání tripartity. "Pokud nebudou náznaky nějaké snahy, dohody či kompromisu, dá se hovořit o tom, že přijdou zcela určitě protiakce. A podotýkám, že v takovém případě není dopředu žádná možnost toho, o jakou protiakci půjde, vyloučena. Ve hře tak je tedy samozřejmě i generální stávka. Dějí se tu v zemi totiž přece zásadní změny a nikdo nezkoumá dopady na lidi. Když jsme se zeptali, proč nebyla udělána analýza těchto dopadů plánovaných reforem, bylo nám arogantně a vyhýbavě odpovězeno, že analýza byla zpracována už někdy v roce 2007. To není příliš přesvědčivé pro tak zásadní kroky. Přitom pozorujeme v mnoha oblastech, jak moc se společnost radikalizovala," pokračoval dále v odůvodnění toho, proč se dají na podzim očekávat další vlny demonstrací a protestních akcí Středula.

Celý článek na ParlamentniListy.cz