Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Španělští historikové objevili ostatky autora Dona Quijota

Španělští historikové objevili ostatky autora Dona Quijota
Spisovatel Miguel de Carvantes svým dílem Důmyslný rytíř Dona Quijote de la Mancha položil základ moderního románu. | zdroj: ThinkStock

Španělští historici hlásí, že se jim v madridském klášteře Trinitarias podařilo najít ostatky jednoho ze svých nejznámějších spisovatelů Miguela de Cervantese. Nyní budou úlomky kostí ještě podrobně zkoumat, aby měli stoprocentní jistotu, informoval britský server BBC.

Experti po ostatcích autora románu Don Quijote začali pátrat s blížícím se 400. výročím spisovatelova úmrtí. Spisovatel byl pohřben v roce 1616, klášter byl ale poté přestavěn a jeho ostatky na několik století zmizely.

Loni na jaře začal třicetičlenný tým s využitím georadaru a infračervených paprsků klášter prohledávat a v lednu jednom z 33 výklenků ve zdi našli rakev s Cervantesovým monogramem.

Podle forenzních antropologů jsou v rakvi umístěny kosti spisovatele, jeho manželky a další skupiny lidí, se kterými byl pohřben. Kvůli jejich špatnému stavu ale bude náročné oddělit jen Cervantesovy kosti. Měla by jim k tomu pomoci analýza DNA.

Pokud se potvrdí, že ostatky skutečně patří literárnímu velikánovi, bude chudý šlechtic opět pohřben v klášteře, jak bylo jeho přáním. Ovšem tentokrát se všemi poctami.

Zdroje:
BBC