Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

SOS dětské vesničky nabízejí dětem láskyplný domov

SOS dětské vesničky nabízejí dětem láskyplný domov
zdroj: tisková zpráva

V České republice žije několik tisíc dětí, které vyrůstají bez rodičů v ústavní péči. Po materiální stránce jsou zabezpečeny, rodiče ale sebelepší dětský domov nebo kojenecký ústav nemůže nahradit.

SOS dětské vesničky pomáhají těmto dětem najít novou rodinu a vyrůstat v láskyplném prostředí. Na tom, že více než stovka dětí našla v SOS dětských vesničkách novou maminku, mají velkou zásluhu drobní i velcí dárci Sdružení, bez nichž by organizace nemohla existovat.

Sdružení SOS dětských vesniček vyhledává a školí pěstounky, které potom přijímají do své péče 3 – 7 dětí, jež vychovávají až do dospělosti. Každá pěstounská rodina má k dispozici rodinný dům a může využívat zázemí vesničky, především však psychologickou a pedagogickou podporu odborných pracovníků. Ti pomáhají mamince – pěstounce překonat u dětí traumata, která si mnohdy přinášejí z původní rodiny.

Vždy ve stejné rodině

Cílem SOS dětských vesniček je také znovusjednocovat velké sourozenecké skupiny, které musejí být často z důvodů nedostatečné kapacity rozděleny do několika výchovných zařízení. V SOS dětské vesničce vyrůstají biologičtí sourozenci vždy ve stejné rodině.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sdružení provozuje v České republice tři SOS dětské vesničky – v Brně, Karlových Varech a ve Chvalčově nedaleko Kroměříže. Dvě ze tří vesniček byly postaveny na přelomu 60. a 70. let minulého století, a to díky mimořádně úspěšné celonárodní sbírce, organizované v době doznívajícího Pražského jara. Už tehdy se ukázalo, že podpora jednotlivců je pro existenci Sdružení SOS dětských vesniček klíčová, a to platí dodnes.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Více než stovka dětí už v SOS dětských vesničkách našla nový domov, mnohé další ale na nové rodiče teprve čekají. Hledáme proto jak nové pěstouny, kteří jsou připraveni vytvořit opuštěným dětem láskyplné prostředí, ve kterém budou vyrůstat, tak také dárce, kteří budou ochotni nás v našem úsilí podpořit a umožnit nám tak dále rozšiřovat naši činnost.

Podpořte nám a pomozte nám vytvářet dětem nový domov! Více informací najdete na www.sos-vesnicky.cz.