Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

Sněmovna potřetí jedná o nedůvěře Fialově vládě, neúspěch opozice zaručen

Sněmovna potřetí jedná o nedůvěře Fialově vládě, neúspěch opozice zaručen
Spolu v čele s Petrem Fialou | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Poslanci se dnes scházejí k jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Svolání schůze podnítilo opoziční ANO. Zástupci hnutí považují za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan. Koaliční politici ho ale hájí. Jednání o nedůvěře vládě bude v nynějším volebním období třetí. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá.

Politici ANO poukazují na to, že Rakušan měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Fiala se za Rakušana několikrát veřejně postavil, opakoval, že má stále jeho důvěru. Opozici vinil z toho, že se snaží „recyklovat staré kauzy“. Rakušan tvrdil, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, prakticky ho nevyužíval a se zmiňovanou skupinou v kontaktu nikdy nebyl.

Zástupci koaličních stran označili minulý týden postup ANO za legitimní, ale za zbytečný s ohledem na koaliční většinu v dolní parlamentní komoře. Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců. Koalice má ve dvousetčlenné sněmovně 108 poslanců, opoziční ANO a SPD dohromady 91. Nezařazeným je Ivo Vondrák, bývalý poslanec ANO. Opozice navíc nemůže počítat s hlasem dlouhodobě nemocného Jaroslava Bašty (SPD).

Před samotným hlasováním se očekává mnohahodinová diskuse. Vystoupit chtějí i členové vlády s obhajobou svých kroků v čele ministerstev.

Z dosavadních 18 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky jeden. V roce 2009 sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

SPOLU podle svých lídrů ukázalo, že důvěru má už při hlasování o balíčku

Vládní koalice podle politiků Spolu, složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, ukázala, že má důvěru sněmovny, minulý pátek při hlasování o konsolidačním balíčku. Dnešní schůzi, kde budou poslanci hlasovat na podnět opozičního ANO o nedůvěře kabinetu Petra Fialy (ODS), označili na tiskové konferenci za čistou exhibici opozice.

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Jan Jakob předpokládá dlouhé jednání, které se zřejmě protáhne do středy, na kterou jsou svolány schůze výborů. „Bohužel, budou muset být zřejmě odloženy na odpoledne,“ uvedl předseda klubu ODS Marek Benda. O podobě schůze podle něj budou šéfové klubu teprve jednat. Do debaty jsou přihlášeni všichni ministři, aby hájili postup svých resortů, řekl.

Zdroje: