Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Škoda Auto odhalila svou vizi elektromobility. Podívejte se na její SUV Vision 7S (VIDEO)

Škoda Auto odhalila svou vizi elektromobility. Podívejte se na její SUV Vision 7S (VIDEO)
Montážní linka v mladoboleslavské škodovce. | zdroj: Profimedia

Škoda Auto jednoznačně sází na elektromobilitu. V příštích pěti letech do ní investuje dalších 5,6 miliardy eur (zhruba 138 miliard korun) a 700 milionů eur (17,2 miliardy korun) do digitalizace.

Loni přitom automobilka informovala, že chce během pěti let do elektromobilů investovat 1,4 miliardy eur, tedy čtvrtinovou částku.

Sázka na elektromobily

Urychlení přechodu na elektromobilitu a digitalizaci má prezentovat nové logo a vizuální styl značky. Uvedli to dnes zástupci firmy při představení studie nového elektromobilu Vision 7S.

Do roku 2026 automobilka uvede na trh tři nové čistě elektrické modely a další budou následovat. Podíl čistě elektrických vozů na prodejích značky má v Evropě do roku 2030 vzrůst na více než 70 procent.

„Prostřednictvím studie Vision 7S nabízíme konkrétní pohled na zcela nový model Škoda, kterým rozšíříme produktové portfolio a naši zákaznickou základnu. Výrazně tak zrychlujeme naši elektrickou ofenzívu,“ prohlásil v úterý předseda představenstva společnosti Klaus Zellmer.

Během pěti let uvede Škoda elektromobil v kategorii malých vozů, dále kompaktní elektrické SUV a také sedmimístný rodinný vůz. Konkrétní představu sedmimístného elektrického SUV nabízí zmíněná studie Vision 7S.

Vůz na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen má baterii s kapacitou 89 kWh, která umožňuje dojezd více než 600 km a dobíjení až 200 kW. Další elektromobily budou následovat do roku 2030.

Na křídlech futuristického stylu

Pro éru elektromobility a digitalizace vytvořila Škoda nový designový styl, který bude postupně zavádět od příštího roku. Vyznačuje se jasnými minimalistickými liniemi, které mají zdůraznit jednoduchost a kvalitu nových modelů.

Charakteristickým prvkem je nová příď vozu s maskou Tech-Deck Face, která je výrazně plošší a širší než dosavadní maska chladiče. Žebra jsou nahrazena tmavým sklem, které zakrývá senzory vozu. Součástí nového stylu jsou udržitelné materiály použité v interiéru.

Zdroje:
ČTK, Škoda Auto