Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Seznam a další vyhledávače žádají komisi o schůzku s Googlem

Aktualizováno: Seznam a další vyhledávače žádají komisi o schůzku s Googlem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pět firem, které provozují internetové vyhledávače, včetně české společnosti Seznam.cz, požádalo místopředsedkyni Evropské komise (EK) Margrethe Vestagerovou o zprostředkování schůzky s americkou firmou Google. Chtějí společně řešit obavy ohledně přetrvávajícího dominantního postavení Googlu u zařízení s jeho operačním systémem Android. Česká pobočka Googlu k tomu namítla, že nastavení systému dává všem poskytovatelům vyhledávání stejné možnosti.

Google vloni umožnil konkurentům soupeřit ve čtvrtletních aukcích o zařazení mezi čtyři vyhledávače nabízené uživatelům nových přístrojů s operačním systémem Android v Evropě. Krok Googlu přišel po pokutě 4,34 miliardy eur (zhruba 119 miliard Kč), kterou firma dostala od Evropské komise za to, že blokuje konkurenci, protože do chytrých telefonů a notebooků s Androidem předinstalovává svůj prohlížeč Chrome a vyhledávací aplikace Googlu.

Konkurenti však aukce kritizují, což v otevřeném dopise adresovaném Vestagerové potvrdilo i pět firem provozujících vyhledávače. Vedle Seznamu k nim patří také americká společnost DuckDuckGo, francouzské firmy Qwant a Lilo a německá Ecosia. Vestagerová je zodpovědná za hospodářskou soutěž.

"Chápeme, že vás Google pravidelně informuje ohledně svých aukcí. Vypadá to ale, že možná nedostáváte kompletní a přesné informace," uvedly zmíněné firmy. "Žádáme o třístranné setkání zahrnující váš úřad, nás a Google," dodaly. Schůzka by podle nich měla řešit způsob, jak si uživatelé Androidu nastavují preferovaný vyhledávač.

Systém aukcí podle společnosti DuckDuckGo tlačí jejich účastníky k tomu, aby se snažili zvyšovat své příjmy na úkor uživatelů. "Stimuluje to vyhledávače k horšímu přístupu k soukromí, ke zvyšování reklamy," uvedla nedávno firma. "Pokud to nedělají, nemohou si dovolit vyšší nabídku (v aukci)," dodala.

Podle manažerky komunikace české pobočky společnosti Google Alžběty Houzarové však Android poskytuje uživatelům velkou možnost volby aplikací, které si nainstalují a následně zvolí jako výchozí.

"Obrazovka, která evropským uživatelům nových přístrojů s Androidem umožňuje vybrat si mezi poskytovateli vyhledávání, je podle nás řešením, které zajišťuje dobrou rovnováhu. Jednak dává uživatelům ještě větší možnost volby a zároveň zajistí, že budeme moci i nadále investovat do vývoje a údržby Androidu jako otevřené platformy," uvedla. Úvodní obrazovka podle ní dává všem poskytovatelům vyhledávání stejné šance pro vstup do aukce.

Zdroje: