Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Senátor Čunek o žalobě na Klause: Zbabělci čekali za bukem, dokud nebude na odchodu

Senátor Čunek o žalobě na Klause: Zbabělci čekali za bukem, dokud nebude na odchodu
Jiří Čunek | zdroj: Mediafax

Osmatřicet senátorů se včera rozhodlo zažalovat Václava Klause pro velezradu u Ústavního soudu. Jedním z třicítky členů horní komory parlamentu, který však tento návrh nepodpořil, je Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že hlasoval proti žalobě také proto, že ji vnímá jako zbabělou snahu kopnout si do končícího prezidenta. Nezávislý senátor Tomio Okamura to však vidí jinak.

Senát včera schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Té se měl podle osmatřiceti senátorů dopustit zejména udělením amnestie, nebo tím, že dosud nepodepsal dodatek Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a otálel i s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě o kolektivních stížnostech. Žalujícím senátorům také vadí fakt, že prezident odmítal jmenovat soudcem soudního čekatele Petra Langera, ačkoli mu to uložil již v roce 2007 Městský soud v Praze, jehož rozsudek pak potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Ústava není trhací kalendář

Lidovecký senátor Jiří Čunek ale hlasoval proti této žalobě. „Jsem přesvědčen, že Ústava není trhací kalendář a jestliže je v ní naprosto jasně napsáno, že právo prezidenta je udělovat amnestie, abolice atd., a to právo není vůbec ničím omezeno, tak jestli prezident propustí všechny vězně do jednoho, anebo ani jednoho, je to jeho rozhodnutí a toto právo mu nemůže nikdo upírat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek. Podle něj se tedy Václav Klaus v případě kontroverzní amnestie pohyboval v rámci Ústavy a neporušil ji. 

Čekali za bukem na příležitost

„Co se týče těch ostatních skutků, tak odmítání podepsat jednotlivé dokumenty by mohlo být na předání Ústavnímu soudu, ale ne tři dny před ukončením mandátu prezidenta,“ podotkl Čunek. „Má to být tehdy, kdy se prezident proviní, ve chvíli, kdy například dojde k výzvě Senátem, aby udělal nápravu. Poté ti, kteří chtěli žalovat prezidenta, mají dát návrh na žalobu k Ústavnímu soudu. Oni to ale tehdy neudělali. Bylo to proto, že Václav Klaus byl prezident, měl možnosti, pravomoci, moc a oblibu veřejnosti. Proto čekali za bukem na svoji příležitost. Ta teď nastala, Václav Klaus odchází, a tak rychle vystrkují růžky,“ uvedl také senátor.

Zdroje: