Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Klaus nekončí. Na žalobě pro velezradu prý může nakonec vydělat

Klaus nekončí. Na žalobě pro velezradu prý může nakonec vydělat
Václav Klaus | zdroj: Profimedia

Rozhodnutí Senátu žalovat Václava Klause pro velezradu se může stát politickým vítězstvím končícího prezidenta, a to bez ohledu na verdikt Ústavního soudu. Alespoň to si myslí místopředseda lidovců Marian Jurečka. Uvedl také, že návrh ústavní žaloby přišel takříkajíc s křížkem po funuse.

Václav Klaus je politik, který k sobě přitahuje voliče dvěma způsoby. Prvním je jeho postoj ke světu – prosazování čistého tržního hospodářství, svobodné společnosti a silného národního státu. Druhým je postoj k jeho vlastní osobě. A to bylo, je a bude klíčové pro jeho politický úspěch. Vzpomeňme na tzv. Sarajevský atentát. Hlavním tématem tehdejší doby se nestala ekonomická situace země, jaké daně máme platit, jaké protikorupční opatření máme přijmout, ale jaký máme vztah k Václavu Klausovi. V tomto byl Václav Klaus vždy mistr a v této situaci se cítil jako ryba ve vodě,“ tvrdí Jurečka.

Klaus potřebuje ke své politice konflikt

Podle něj se celá společnost, politické strany a jednotliví politici štěpili podle svého vztahu ke Klausovi. „A situace se může snadno opakovat. Bude to opět jeho osoba, na které se bude štěpit společnost, která bude klíčová pro zařazení v politice. Václav Klaus a 'jeho kauza' se stane jedním z hlavních témat příštích týdnů, možná měsíců. Jiří Dienstbier tak nepřímo oživuje 'fenomén Klaus', který díky této kauze může opět dorůst nemalých politických úspěchů. Václav Klaus potřebuje ke své politice konflikt a vymezení se. A nejlépe, když se vymezují vůči jeho osobě,“ pokračuje místopředseda lidovců a opoziční zastupitel v Olomouckém kraji za Koalici pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, SZ).

Volby v roce 2014 nemusí být jen o programech

Václav Klaus nikdy nebyl politik, který by chtěl především lidi spojovat a hledal kompromis ku prospěchu této společnosti,“ myslí si také Jurečka. A dodává: „Pokud navíc soud rozhodne, že velezradu Klaus nespáchal, bude to mít navíc i s 'morální' satisfakcí. Čím více se bude na Klause útočit, tím více bude Klaus přítomen. A o to mu jde. Může se stát, že volby v roce 2014 nebudou nejen o programech, o chybách Nečasovi vlády a o tom jak dále, ale o referendu, zda má Klaus pokračovat ve své politice. Jako v roce 1998. Jedno je jisté, fenomén Klaus bohužel nekončí,“ míní místopředseda KDU-ČSL.

Zdroje: