Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Seminárky a diplomky na objednávku: Drahá, ale snadná cesta k titulu

Seminárky a diplomky na objednávku: Drahá, ale snadná cesta k titulu
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Na internetu se rozmohly weby, které studentům nabízejí za úplatu vypracování seminární i diplomové práce. I když se ceny pohybují kolem dvou stovek za stránku, o službu je velký zájem. Dokládá to i počet portálů, které se na zpracování a tvorbu seminárek zaměřují. Studenti, kteří nemusí otáčet každou korunu, tak mají "studium" zas o trochu jednodušší. Zatímco zákon si s novým způsobem podvodu neví rady, vedení škol má jasno.

Jednoduše řečeno, stále se jedná o podvod. Ani za peníze si člověk totiž nemůže koupit autorství hotového článku, který by vydával za vlastní. I zaplacené dílo je tedy plagiát. Weby obvykle uvádějí, že poskytují pouze podklady. Pokud je pak někdo vydává za hotovou práci, za to přece tvůrci nenesou zodpovědnost. Není ovšem náhoda, že ony materiály jsou připraveny k okamžitému odevzdání. Některé weby se dokonce ani nepokoušejí nic maskovat a rovnou slibují hotové seminární, absolventské i dizertační práce.

Internetové stránky, které zpracovávají studentské zakázky, se nejčastěji věnují právě seminárkám. Při tvorbě bakalářských a absolventských prací se totiž vyžaduje průběžná konzultace s vedoucím, což pak podvod ztěžuje. Takové zakázky navíc bývají dražší, ceny se pohybují kolem 250 korun za stránku. Bohatším studentům to ale poskytuje další možnost, jak se přiblížit k titulu bez jakékoli námahy. 

Člověk nemusí hledat kontakty nijak dlouho. Web, který osloví, obvykle reaguje během jednoho dne. Student zadá téma, rozsah, specifikace (např. povinnou literaturu) a také rod, v jakém má být výsledek hotový. V případě zájmu vám může autor v průběhu tvorby poslat ukázku.

Obvykle se platí předem a u některých poskytovatelů si můžete zajistit i expresní zpracování. Samozřejmě za příplatek, takže když si student vzpomene dva dny před odevzdáním, že mu chybí práce o 15 stránkách, vyjde ho dílo na zhruba 4,5 tisíce korun.

Vysoké školy se proti takovému jednání brání jen stěží. Zavedené databáze nepomáhají a nepoužitelný je v těchto případech i Google. Práce jsou totiž skutečně autorské a na internetu na ně proto nenarazíte. Vydávání cizího výtvoru za vlastní je přitom složitější na menších školách, jako jsou soukromé vysoké, VOŠky a střední školy.

Díky menším velikostem tříd si vyučující více všímají jednotlivých studentů a lépe si pamatují styl jejich práce, takže si pak nadněji všimnou odlišnosti koupené seminárky. "Každý vyučující s trochou zkušenosti pozná, když se z věty na větu láme styl, terminologie a vyjadřovací schopnosti autora práce," vysvětluje Tomáš Langer, zástupce ředitele z Vyšší odborné školy publicistiky. 

I na to by se samozřejmě dalo vyzrát tak, že by si student nechával vypracovávat úplně všechny úkoly. To by ovšem bylo - naštěstí pro vyučující - příliš finančně náročné. Student by navíc neměl jistotu, že by zrovna jeho práce zpracovával pokaždé stejný člověk. Jména jsou v tomto odvětví tabu.

Trest při zjištění plagiátu je jasný - podmínečné nebo nepodmínečně vyloučení. Při posuzování hraje roli rozsah a závažnost podvodu, ale záleží i na celkovém prospěchu a přístupu studenta.

Zdroje:
Vlastní