Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Sekyrova Praha, Praha prohnilá?

Sekyrova Praha, Praha prohnilá?
zdroj: tisková zpráva

Je prý až chorobně ambiciozní. I díky tomu se zřejmě stal bývalý advokát jednou z klíčových postav českého byznysu s realitami. Miliardář Luděk Sekyra je jedním z nejúspěšnějších, ale zároveň nejkontroverznějších českých podnikatelů. Developer má pověst schopného a nekompromisního hráče a zároveň se může spolehnout na dobré kontakty s politiky, zejména z pražské ODS, jež mu měly častokrát zajistit náskok před konkurencí. Nezodpovězenou otázkou zůstává, zda svých úspěchů dosahoval vždy jen legální cestou.

Jednoznačné důkazy, které by svědčily o opaku, chybějí.

Když byly před dvěma lety zveřejněny v MF Dnes odposlechy, které dokazovaly napojení Sekyry na později zastřeleného mafiánského bosse Františka Mrázka a zároveň na politiky ODS, musel tehdejší ministr vnitra a místopředseda strany Ivan Langer vysvětlovat, proč lobboval za Sekyrovy zájmy při prodeji stavební firmy IPS. „Ano, pomáhal jsem Sekyrovi s prosazováním toho projektu. Možná jsem blázen, ale mám v sobě zdravý český patriotismus a jsem přesvědčen, že všechno, co tady bylo postaveno, nemusí přecházet do cizích rukou,“ řekl Langer. O kontaktech svého známého s Mrázkem prý nic nevěděl.

Akcie největší české stavební firmy IPS měly v té době (rok 2000) hodnotu 2,2 miliardy korun. Sekyra musel přesvědčit IPB, která byla těsně před krachem, aby mu poskytla miliardový úvěr, což se mu paradoxně podařilo. Místo devíti let měl ovšem půjčku splatit za pouhý měsíc. Tak velký projekt byl proto zřejmě předem odsouzen ke krachu.

Sekyra přesto v soutěži zvítězil a stal se na krátký čas novým majitelem IPS. "Sekyra vyhrál. Na obálky. Oznam to Venoušovi," ohlásil tehdy radostně mafián Mrázek do telefonu lobbistovi Milanu Velkovi. „Venouš“ nebyl nikdo jiný než tehdejší předseda ODS Václav Klaus, který měl podle Velka sám zajišťovat Sekyrovi podporu. Zda se Klaus v této kauze skutečně angažoval, není potvrzeno, se Sekyrou se ale zřejmě sešel. V odposleších se objevuje i zmínka o tom, jak si rozuměli. Přímý důkaz ale chybí.

Pomoci oběma mužům měl i vlivný poslanec ODS Vlastimil Tlustý. „Téčko“ měl zatlačit na Jana Kollerta, šéfa Komerční banky, která prodej akcií firmy řídila. Že to určitě zařídí, řekl Mrázkovi Igor Šafranko, další z jeho věrných. Mrázek se se Šafrankem navíc bavil o tom, že Tlustého a Langera „zalijí“. Tlustému měli dát dva miliony na dostavbu domu. Poté, co Sekyra v tendru o IPS zvítězil, řekl Šafranko Mrázkovi: „Kdyby nebylo Vodníka (Šlouf), Íčka (Langer) a Téčka (Tlustý), tak to měl Sekyra složité.“

Sekyra tedy soutěž za podivných okolností vyhrál, ale majitelem byl jen několik týdnů. Poté prodal IPS Skansce. Od té doby má jeho firma Sekyra Group se Skanskou nadstandardní vztahy. Pro společnost dělala například nové administrativní prostory.

Od svazáka přes advokáta k velkému byznysmenovi

Rodák z Českého Krumlova vystudoval ještě za minulého režimu Právnickou fakultu UK v Praze. Stal se funkcionářem SSM a vstoupil do komunistické strany. Později to obhajoval slovy: „Pokud chtěl člověk na té škole nějak působit, byl to jeden z předpokladů.“

Po revoluci se stal Sekyra partnerem v advokátní kanceláři profesora finančního práva Milana Bakeše. Typickou advokacii ale nikdy neprovozoval, zřejmě by ho ani nebavila. Sekyra byl zrozen pro velký byznys. Už u Bakeše ale získal kontakty na významné klienty z oblasti obchodu s realitami, zejména z německy mluvících zemí.

"Viděl jsem v realitách velké možnosti rozvoje. Začínali jsme od malých bytových projektů, třeba rekonstrukce panelových domů či nástavby. Od malých projektů jsme pak postupně přešli k větším. Byl to organický růst,“ zdůvodnil Sekyra svůj odchod do realitní branže v MF Dnes.

Firma Sekyra Group byla založena v roce 1995. Dnes je jediným akcionářem Sekyra Group Real Estate B.V. se sídlem v nizozemské metropoli Amsterdamu. Zajímavé je, že z Bakešovy kanceláře - Bakeš byl dlouholetým členem dozorčí rady ČS - odešel se svým kamarádem do Sekyra Group také právník Lukáš Semerák. Ten je dnes jedním ze čtyř největších mecenášů strany Věci Veřejné. Tentýž Semerák komentoval zmíněný prodej IPS firmě Sekyra Group tak, že šlo spíše o soukromý byznys Sekyry: „Nevěřili jsme tomu. Když jsme zjistili, o co jde, bylo po všem a IPS se prodávala Skansce,“ řekl.

Semerák z SG odešel v roce 2007, kdy se mu začaly zdát Sekyrovy projekty příliš ambiciozní a finančně náročné.

Hlavními partnery SG byly od počátku banka GiroCredit a Erste Bank. Sekyra měl mít kontakty na tyto banky díky rakouskému podnikateli českého původu Hugo Sekyrovi, který v 90. letech řídil Chemapol. Sekyra ovšem popírá, že by mu jeho jmenovec (nikoli příbuzný) umetal cestičku. Také podle Semeráka vděčí Sekyra za svůj úspěch u klientů s německými majiteli především své dokonalé němčině.

Rozestavěná Sekyrova vila v Troji

V Česku byly od počátku hlavními partnery SG Česká spořitelna a Českomoravská stavební spořitelna. V roce 2000 se Sekyrou spřízněná Erste Bank koupila ČS a pro Sekyra Group začínají zlaté časy.

Sekyrovy projekty

Jedním z nejúspěšnějších developerských projektů SG byl T-Mobile. V roce 2002 za pomocí peněz České spořitelny postavil Sekyra administrativní budovu, jíž T-mobilu dlouhodobě pronajal a posléze za miliardy prodal realitnímu fondu CPDP B.V., který má sto procent svých zdrojů z České spořitelny. Česká spořitelna jde ostatně Sekyrovi na ruku.  

Sekyra má také dlouhodobě dobré vztahy s šedou eminencí pražské politiky a přítelem pražského primátora Pavla Béma Romanem Janouškem. Janoušek je ředitelem agentury Medea kultur, s níž Sekyra mimo jiné sponzoruje turnaj Miss Golf. Sekyra podporuje i nadace Terezy Maxové a Miss World Taťány Kuchařové, která byla přítelkyní radního Milana Richtera (ODS). Ten měl pro Sekyru rovněž zařídit realizaci některých nápadů.

Luděk Sekyra zdroj: tisková zpráva

Sekyra sám svůj úspěch s politiky nespojuje: „Obchody s bonitními klienty se dají financovat velkými bankami. Když máte dlouhodobou nájemní smlouvu s globálními hráči jako Nestlé, Bosch, Deutsche Bank, Skanska, není to problém,“ řekl před časem MF Dnes.

A firma SG, která působí zejména v Praze, má skutečně projekty za desítky miliard. A jde často o megalomanské vize. Především tři největší Smíchov City, Rohan City (v Karlíně) a Žižkov City jsou předmětem mnoha spekulací a točí se v nich desítky miliard. Ambiciozní projekt, který například v Karlíně znamená vybudování rozlehlých parků, sportovišť, školek, cest pro pěší a promenády, má však u pražských volených zástupců podporu. Karlín by se měl proměnit k nepoznání asi do patnácti let. Úplně novou tvář přes kontroverze, o nichž bude zmínka níže, zřejmě dostanou i Žižkov a Smíchov.

V poslední době se v souvislosti se Sekyra Group mluví zejména o zastavení výstavby golfového hřiště ve Vinoři. Developer dlouho tvrdil, že je výstavba před zahájením, ale loni nejprve odložil realizaci o tři roky a později od ní ustoupil úplně. „Teď není výstavba golfových hřišť atraktivní investicí," řekl deníku E15. Město a Vinoř se ale nápadu na vybudování největšího golfového areálu v Praze a okolí nevzdaly a hledají nájemce volného pozemku, který na něm hřiště vybuduje a bude je provozovat.

Sekyra Group působí na celém území města. Jen pro ilustraci jmenujme některé z desítek již realizovaných či naplánovaných projektů: Belárie Park, Bytový areál Semtínská, Bytový dům Novodvorská, Bytový komplex Holešovice, Centrum Malešice, Centra Modřany, Kbely, Letňany, Tuhnice, Libuš, Kobylisy, Černý Most, Hloubětín, rezidence CUBICON, rezidence Grébovka, rezidence Hřebenky Z, rezidence Korunní, rezidence Rokoska, Savoy Apartments, Smíchov City, Zahrady Opatov, Záběhlice 1, Záběhlice 2, Zámecký dvůr, Dejvice Center, East Building, IT Centrum České spořitelny, Národní technická knihovna, Opatov Park I a II, Sídlo Nestlé ČR, T-mobile Centrum či Tandem A3, A4.

Napojení na ODS

O tom, že se Sekyrovi v metropoli daří zejména proto, že mu jde na ruku pražská ODS, se již dlouho vyprávějí legendy.

Sídlo ODS na Pankráci zdroj: tisková zpráva

ODS má od roku 2009 nový velín na Pankráci. Za 400 tisíc korun měsíčně má strana pronajaté celé patro moderní budovy a také dvacet parkovacích míst. Budova přitom patří výše zmíněnému fondu CPDP, do nějž investovala i Česká spořitelna. Fond spravuje společnost CEE Asset Management (jež  je součástí Sekyra Group Asset Management) – člen skupiny Sekyra Group. Langer i manažer strany ovšem před (na loňský říjen naplánovanými) sněmovními volbami pro Lidové noviny popřeli, že by měla Sekyra Group s pronájmem domu ODS cokoli společného. Odmítají to i zástupci SG.

Spekuluje se o tom, že nejochotněji poslouchá Luďka Sekyru žižkovská ODS. Projekt Žižkov City ostatně vzbuzuje nevoli lidí i některých opozičních politiků, protože nákladové nádraží Žižkov, které mu má ustoupit, považují za cennou památku. Ačkoli mnozí bojují za zařazení nádraží na seznam kulturních památek, příslušní pražští politici schválili nedávno všechny změny územních plánů podle představ developerů.

Sekyrovým člověkem má být i radní Milan Richter z ODS. Architekt Tančícího domu Vlado Milunič si kdysi do médií postěžoval, že ačkoli vyhrál projekt kultivace sídliště Malešice – a to obchodní i architektonickou soutěž, z níž byla Sekyra Group nejprve vyloučena, projekt realizovat nemohl. Sekyra měl totiž věnovat ODS peníze na předvolební kampaň, do tendru se vrátit a vyhrát – a to právě díky Richtrovi. Taková je tedy verze Miluniče, který se dokonce nezdráhá označit Richtera za zločince.

Sekyra sám tvrdí, že žádné nadstandardní vztahy s politiky nemá. K roli Bémova známého Romana Janouška pak řekl MF Dnes jen toto: "Myslím, že se jeho role přeceňuje. Pan Janoušek je podnikatel, já jsem také podnikatel a známe se dlouho.“

Konkurence Sekyry se o něm také většinou zdráhá mluvit v negativních souvislostech. Lidé z branže jsou opatrní, odmítají si stěžovat na jeho praktiky - a na to, že se stýká s lobbisty a politiky. Pokud je vše v mezích zákona a není za tím korupce, je to ostatně v pořádku.