Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Šéf žalobců Zeman odmítá, že by překročil kompetence v informování o vrbětické kauze

Šéf žalobců Zeman odmítá, že by překročil kompetence v informování o vrbětické kauze
Pavel Zeman ve vyjádření napsal, že postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz, klíčové bylo posouzení veřejného zájmu | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice není vědom žádného pochybení ani překročení svých kompetencí při veřejném vystupování. Uvedl to dnes na webu.

Zeman také doplnil, že o záměru ministryně spravedlnosti Marie Benešové podat na něj kárnou žalobu se dozvěděl pouze z médií a nemůže se k němu blíže vyjádřit.

Zeman: Šlo o běžný postup

Šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně Jan Sladký ČTK sdělil, že informace ke kauze Zeman získával legitimním způsobem a že je při jednáních s ústavními činiteli využíval vždy na základě předchozích konzultací s dozorovým státním zástupcem i se Sladkým.

Zeman ve vyjádření napsal, že postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. „Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ uvedl.

Benešová o úmyslu podat na Zemana kárnou žalobu hovořila v poslední době v médiích opakovaně. Server Novinky.cz dnes zveřejnil její vyjádření, že Zeman „zcela určitě“ porušil svým veřejným vystoupením k vrbětické kauze zákon o státním zastupitelství, protože ve věci není dozorovým ani dohledovým státním zástupcem. Ministryně zopakovala, že se Zeman „pasoval do role jakéhosi generálního prokurátora“. Podle ní předjímal výsledek živé kauzy.

„Obecné vyjádření o možných závěrech trestního řízení nepovažuji za předjímání,“ reagoval ve svém prohlášení Zeman. „V případech s mezinárodním přesahem je Nejvyšší státní zastupitelství činné, pokud je třeba zajistit koordinaci mezinárodní justiční spolupráce. Upozornit na rizika a nejistý výsledek takové justiční spolupráce s Ruskou federací nepovažuji za překročení svých pravomocí,“ podotkl.

U vrbětické kauzy vykonává dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně, dohledovým státním zastupitelstvím je tedy olomoucké vrchní státní zastupitelství.

„Pan nejvyšší státní zástupce dohled nevykonává, nemůže nám dávat žádné závazné pokyny, pouze jako osoba, která stojí v čele soustavy státního zastupitelství, od nás legitimním způsobem získává informace o této výjimečné trestní věci,“ vysvětlil šéf brněnských krajských žalobců Sladký. Doplnil, že základní informace o kauze jsou Zemanovy průběžně poskytovány na základě příslušných interních předpisů soustavy státního zastupitelství.

„Taktéž mu byl mnou dne 19. dubna 2021 písemně odsouhlasen konkrétní obsahový rámec, v jakém tyto informace může sdělit veřejnosti,“ zdůraznil Sladký.

Dne 19. dubna pak Zeman k Vrběticím hovořil na tiskové konferenci uspořádané ve Strakově akademii po jednání vlády. Spolu s ním se výstupu pro média účastnil šéf policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Situací ve státním zastupitelství se bude příští středu zabývat sněmovní podvýbor pro justici a státní zastupitelství. ČTK o tom informoval poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek, který setkání svolal. Podle něj účast přislíbili Benešová i Zeman.

Server Neovlivní.cz dnes napsal, že Benešová měla už minulý týden připravený návrh na Zemanovo odvolání a chtěla jej předložit vládě, což jí podle serveru rozmluvil vicepremiér Jan Hamáček. Server také uvedl, že ministryně v minulých týdnech sháněla za Zemana náhradu - jednala například s jeho náměstkem Igorem Střížem. Podle serveru se v této souvislosti hovoří také o advokátovi Danielu Volákovi.

Zdroje: