Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Šéf Facebooku oslavil narození dcery: Věnuje 99 procent svých akcií na charitu

Šéf Facebooku oslavil narození dcery: Věnuje 99 procent svých akcií na charitu
Šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi a jeho manželce Priscille se narodila dcera Max | zdroj: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg oslavil úterní narození prvorozené dcery Max oznámením, že postupně věnuje na charitu 99 procent akcií své společnosti. A nejde zrovna o malou částku, akcie mají nyní hodnotu 45 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Uvedl to na svém profilu v dopise, který dceři věnoval. Podle odborníků tím může motivovat i další světové miliardáře.

Generální ředitel Facebooku pro správu svých akcií založil charitativní organizaci Chan Zuckerberg Initiative, která má za cíl "zlepšit svět, rozvinout lidský potenciál a podpořit rovnost mezi všemi dětmi v příští generaci". Bude ji spravovat osobně Zuckerberg, který bude určovat, kam peníze poputují.

Nevěnuje je ale všechny najednou, peníze z akcií bude do fondu uvolňovat postupně. Do roku 2018 by v něm měly přistát první tři miliardy dolarů (72 miliard korun). 

"Stejně jako všichni rodiče chceme, abys vyrůstala v lepším světě. Věříme, že všechny životy mají stejnou váhu, (...) naše společnost má povinnost investovat do zlepšení života všech, kteří do tohoto světa přicházejí, nejen těch, kteří už v něm žijí," píší Zuckerbergovi v obsáhlém dopise dceři.

Bližší informace plánují uvolnit v následujících týdnech, nyní se chtějí naplno věnovat péči o Max. Jasné zatím je, že se Zuckerberg chce v rámci nadace zaměřit hlavně na zlepšení vzdělávání, zajištění rovných přístupů nejen ke vzdělávání, ale i v uplatnění bez ohledu na pohlaví, rasu nebo zemi původu.

Současná generace podle něj dosáhla už takového pokroku, že má čas a příležitost dívat se dál do budoucnosti - a to je právě úkol Maxiny generace. "Jediným způsobem, jak rozvinout celkový potenciál, je dát prostor talentu, nápadům a příspěvkům každého člověka na světě," uvedl šéf Facebooku.

Miliardáři se budou přebíjet jako na dražbě

Zuckerbergovo gesto není jen symbolické mávnutí do vzduchu. Není to poprvé, co se rozhodl věnovat své drobné, tedy pár desítek milionů, na veřejné účely.

Soustředí se hlavně na vzdělávání a zdravotnictví. Podle serveru Bussines Insider například na výzkum vakcíny proti ebole věnoval 25 milionů dolarů, sto milionů dolarů dostal také systém státních škol v americkém Newarku.

Už ve svých 26 letech se přidal k výzvě The Giving Plaedge, kterou v roce 2010 zveřejnili miliardáři Bill Gates a Warren Buffett. Má přesvědčit miliardáře, aby alespoň polovinu svého majetku věnovali na dobročinné účely.

Podle profesora práva a politických věd na Dukeově univerzitě Joela Fleishmana Zuckerbergův krok strhne i další miliardáře, aby se zachovali obdobně. "Sleduji to hodně pozorně a stěží uplyne den, aby někdo neoznámil, že věnuje všechen svůj majetek na charitu," řekl Fleishman deníku The Guardian. 

Podle Fleishmana se projekt The Giving Plaedge stal mezi boháči, zejména mezi těmi mladými, hodně populární. Právě mladí lidé dávají přednost darování peněz ještě během života, než aby se čekalo po jejich smrti.

"Lidé, kteří si vydělali takové množství peněz, jsou od přírody soutěživí. Když někdo takhle mladý rozdá tolik peněz, jistě to bude motivovat ostatní, aby se zachovali stejně," tvrdí politolog.

Postupně by tak mohla vzniknout skupina bohatých lidí, kteří se budou trumfovali v tom, kolik kdo věnuje na charitu peněz. Už nyní má Gatesova a Buffetova výzva téměř 140 signatářů. Jedním z nejnovějších přírůstků je třeba generální ředitel Applu Tim Cook. 

Zdroje:
Vlastní