Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Komentář: Sebevražda ODS v přímém přenosu. Čest a sláva památce pozůstalých

Komentář: Sebevražda ODS v přímém přenosu. Čest a sláva památce pozůstalých
Předseda ODS Petr Fiala | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Občanská demokratická strana se snaží najít poslední kousky důstojnosti a zabránit fatálnímu propadu v podzimních komunálních volbách. Navenek i uvnitř však zůstává vyhořelou karikaturou někdejší vlajkové lodi české politiky.

Poslední dny nabídly dva duely kdysi tradičních rivalů ODS a ČSSD. Nedělní klání předsedů Bohuslava Sobotky a Petra Fialy u Václava Moravce se neslo v duchu drtivé absence byť jen náznaku charismatu politického leadera.

Fiala se s 16 mandáty ODS prohlásil za vůdce opozice a jal se kritizovat plížící se neviditelnou ruku Babiše. Sobotka zvolil taktiku 'sveď-to-na-předchozí-vlády' a smutně obhajoval svou sebevražednou vládní misi, na jejímž konci se promění v Sysifa rozdrceného balvanem jménem Babiš.

I když Fialovi můžeme jeho snahu věřit, výmluvy a polopasivní role mu jednoznačně kazí image. Na leadera se stejně jako Sobotka nehodí. Jenže zatímco Sobotka si na angažmá ve Strakovce trpělivě počkal, Fiala na rozdíl od něj zdědil politickou mrtvolu napojenou na přístroje s regionálními buňkami líných prospěchářů.

Ještě větším hororem byl duel Jeronýma Tejce a Zbyňka Stanjury na internetové DVTV. Béčka obou stran zvolila příkrou sněmovní rétoriku, u které paní Drtinová málem usnula. Nečasův věrný Stanjura nebyl s to pořádně deklarovat ani obstrukční strategii vlastního klubu. Mluvil v nudných politických heslech, které nikoho nezajímají, protože jim nikdo nerozumí a nevěří.

Mocenská zpupnost poslance Tejce potom není ničím novým. Její nevkus má však pokaždé trochu jinou příchuť. Na obou zúčastněných bylo vidět, že jejich hlavním cílem je prostě být v politice, takže to byl vyrovnaný souboj.

Dvě omílané fetišistické mantry

Mantrou číslo jedna občanských demokratů je zaklínadlo "ODS se musí změnit". Slyšíme ji neustále minimálně už od hangárového kongresu v Letňanech, který do historie strany vstoupil jako zcela tristní a zbytečný (akorát gulášovka byla dobrá). Od té doby se na ODS změnilo prakticky jen to, že prohrála všechny volby, které mohla, a zbavila se tzv. černých duší. V praxi to ovšem znamená, že u kormidla místo všehoschopných dnes stojí neschopní. Uvnitř strany se těmto lidem přezdívá 'osobnosti'. Osobnosti jsou mantrou číslo dvě.

Pojem 'osobnost' v ODS znamená dlouhodobý, zasloužený funkcionář regionální úrovně, na kterého ještě nikdo neshromáždil dostatek špíny. Všechny osobnosti omílají mantru číslo jedna a to všude a pořád.

V kampani do Evropského parlamentu ji s obří maketou korunové mince a propagací pomazánkového másla použil Jan Zahradil, který ztrátu sedmi mandátů z devíti jako první místopředseda strany zodpovědný za volby do EP vyhodnotil jako úspěch a následujících pět let se tak bude v klidu věnovat vypisování statusů na Facebooku.

Lze proto očekávat, že změny budou tématem číslo jedna i na mimořádném zářijovém kongresu, jak koneckonců naznačil další místopředseda strany Martin Novotný. V podzimních volbách tak budou kandidovat osobnosti, které stranu chtějí již několik let změnit a váš hlas si proto zaslouží.

Na ODS jsou všichni zlí a nefér

Je až s podivem, kde skončila strana, která dlouhé roky držela vládního angažmá na všech úrovních, disponovala miliardami korun, instituty, vysokoškolskou líhní a ještě nejdůležitější fakultou VŠE k tomu. Dnes ji nikdo nebere vážně. A není divů, když například ke kvalifikaci na místopředsedu stačí být bývalým tiskovým mluvčím premiéra, ze kterého má celý národ legraci. Na situaci vydělává snad jen agresivní poslankyně Černochová, která by za jiných okolností mohla někým být.

Miroslava Němcová,jejímž hlavním dosavadním úspěchem bylo, že se neproměnila ve Václava Klause, je šíleně smutná, protože už nemůže vést schůze, což je kromě vztekání se jediná věc, kterou umí. Populistický senátor Kubera se zase v posledních dnech vrhl na prkna, která znamenají svět - dal se na divadlo, tentokrát ovšem nikoli politické, ale skutečné. Důstojný kandidát na prezidenta republiky Přemysl Sobotka, jehož životním krédem je lidem pomáhat a ne škodit, straně také příliš nepomáhá.

Ve výčtu by se klidně dalo pokračovat dál. Každý držitel nějakého mandátu by byl jistě schopný oponovat a hned by poukázal na to, co všechno prosadil, nebo proč to naopak nešlo. Třeba připomínky ke služebnímu zákonu, který ještě v neděli klub neměl čas nastudovat, ve skutečnosti nenapsala TOP 09 ale pracovitý gynekolog Svoboda. Ano, ten služební zákon, který ODS roky potápěla, protože se jí prostě 'nehodil do krámu'.

ODS má pořád slušný počet starostů z končícího volebního období. I oni ale kandidátky opouštějí, protože nechtějí před sousedem vypadat jako blbci. Značka 'ODS', na kterou mohli být členové strany pyšní, je dnes spíše pro ostudu. Občanské demokraty už zkrátka volí jen zlomek lidí, kteří si na to zvykli. A pak je už jen otázkou času, až to pár z nich raději hodí zlému muži z TOP 09 a celá ta trapná tragikomedie o příliš mnoha dějstvích bude konečně u konce. Je to prostě nefér.

Zdroje:
Vlastní