Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Šebesta za Dusíka. Fischer nechce tahanice o ministerstvo

Šebesta za Dusíka. Fischer nechce tahanice o ministerstvo
zdroj: Mediafax

Premiér Jan Fischer navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, aby pověřil řízením ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu.

Premiér Fischer je přesvědčen, že Šebesta je odborně i manažersky dostatečně způsobilý, aby po zbytek mandátu vlády zvládl řízení obou resortů, tlumočil Fischerův přístup mluvčí vlády Roman Prorok. Prezident podle něj Fischerovo rozhodnutí akceptoval.

Šebesta tak nahradí Jana Dusíka, který se rozhodl ve čtvrtek odstoupit z funkce ministra životního prostředí kvůli sporu o modernizaci elektrárny Prunéřov II.

Související: Ministr Dusík odchází z vlády. Kvůli "špinavé" elektrárně Prunéřov


Fischer: Raději můj ministr, než předvolební boje

Premiér chce podle mluvčího svým krokem zabránit tomu, aby se obsazování uvedeného ministerského postu stalo před volbami do Poslanecké sněmovny předmětem "politických tahanic".

Straně zelených, která s ODS a ČSSD sestavovala nynější úřednickou vládu, tak v kabinetu zřejmě zůstane jen jeden zástupce - ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Předsedu zelených Ondřeje Lišku premiér krátce po Dusíkově rezignaci ujistil o tom, že nevidí důvod k ukončení podílu zelených na projektu úřednické vlády. Liška také prohlásil, že zelení cítí i nadále odpovědnost za práci ministerstva životního prostředí. Pro diskusi o novém ministrovi je podle Lišky klíčové, zda bude moci řídit svůj resort a rozhodovat plnohodnotně, řekl v pátek. V konkrétních kauzách, jako je právě otázka elektrárny Prunéřov II., musí být podle Lišky zřejmé, že ministrovo rozhodování nebude ovlivňováno vnějšími vlivy.

www.parlamentnilisty.cz