Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Bez veřejných prací nedostanou nezaměstnaní dávky, plánuje Nečas

Bez veřejných prací nedostanou nezaměstnaní dávky, plánuje Nečas
zdroj: tisková zpráva

Motivační program, systém poukázek pro dlouhodobě nezaměstnané nebo povinné rekvalifikace. Takové jsou zbraně ODS v boji proti nezaměstnanosti.

Boj s nezaměstnaností je jedním z hlavních volebních témat všech politických stran. ODS plánuje, že by lidé bez práce měli měsíčně absolvovat až 40 hodin kurzů, popřípadě odpracovat 20 hodin veřejně prospěšných prací. Pokud by lidé tuto aktivitu odmítli, nedostali by dávky.

Jestliže by nezaměstnaní odmítli například i rekvalifikační kurzy, dávky by také přestali dostávat. "Pokud by to nebylo kvůli vážnému zdravotnímu problému, tak by takový člověk byl vyřazen z evidence úřadu práce. Při opakovaném a soustavném porušování pravidel by nepobíral vůbec nic," řekl Nečas v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny.

Sankce za porušování pravidel by podle něj ale měly být odstupňovány, aby byl systém motivační. ODS plánuje ale také zavést odměny formou poukázek.

"Tomu, kdo je v systému hmotné nouze, respektive veden jako nezaměstnaný déle než rok, tomu by většina sociálních dávek byla vyplácena primárně v poukázkách," vysvětluje Nečas plány své strany.

Poukázky by omezily růst nezaměstnanosti, říká Nečas

Tímto opatřením by se sice podle něj příliš peněz neušetřilo, zabránilo by se ale zvyšování nezaměstnanosti. "Mnoho lidí bylo polapeno sociální sítí jako sociální mucholapkou, která je nepustila ven," říká Nečas s tím, že občanští demokraté chtějí tento systém změnit.

K rekvalifikaci by ODS chtěla využít odborných škol a učilišť, která by se transformovala do center celoživotního vzdělávání. Omezit by tím chtěla i práci na černo. "Když přijdete na úřad práce, tak největší fronty máte buďto brzy ráno nebo potom až po druhé hodině. Mezi devátou a druhou hodinou tam prakticky nikoho nepotkáte," uzavírá Nečas s tím, že v tuto dobu si hodně nezaměstnaných přivydělává prací na černo.

www.parlamentnilisty.cz