Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

SANEP: Volby by suverénně vyhrála ČSSD, koalice ztrácí většinu

SANEP: Volby by suverénně vyhrála ČSSD, koalice ztrácí většinu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Volby do poslanecké sněmovny by v březnu skončily suverénním vítězstvím opoziční sociální demokracie. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury SANEP.

Levicová opozice by podle hypotetického volebního modelu v případě aktuálních volebních výsledků disponovala ve sněmovně většinou 104 poslaneckých hlasů, vládní koalice by tedy teoreticky ztratila 22 mandátů.

 Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP, který pravidelně monitoruje volební preference a uskutečnil se ve dnech 24.února až 2. března.

Trvající příklon většiny voličů k levicovým stranám lze podle SANEP pravděpodobně přičíst na vrub obavě ze sociálních dopadů připravovaných vládních reforem. Voliči ale možná reflektují i na kauzy členů Nečasova kabinetu.

ODS se odráží ode dna?

Podle SANEP však přestala voliče ztrácet ODS, která se naopak po dlouhodobém sestupu odrazila ode dna a opět se stala druhou nejsilnější stranou. Mírně posilují i Věci veřejné, které si po velkém propadu již druhý měsíc pozvolna hledají cestu ke svým příznivcům. Mírný pokles oproti minulým měsícům pak zaznamenala TOP 09. Právě ministři TOP 09 stojí v čele resortů, jejichž reformy budou mít na peněženky občanů největší vliv.

Lidovci se blíží pětiprocentní hranici

Do sněmovny by se patrně opět do nedostali lidovci, nicméně jejich šance na případný volební úspěch nelze podceňovat. Hlas by jim dalo zhruba 4,5 procenta voličů.

V případě teoretického konání voleb by nyní ziskem 33,8 procentních bodů jednoznačně zvítězila ČSSD. I přes mírný pokles volebních preferencí oproti minulému měsíci si sociální demokraté pod i nadále udržují vysokou voličskou přízeň.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 24. února – 2. března 2011 na vybrané skupině 11204 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.