Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ruský ministr obrany Šojgu prý dostal infarkt po kritice za zpackanou invazi

Ruský ministr obrany Šojgu prý dostal infarkt po kritice za zpackanou invazi
Sergej Šojgu | zdroj: Profimedia

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se neobjevuje na veřejnosti, protože utrpěl infarkt. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt poté, co ho prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle Heraščenka absolvuje Šojgu rehabilitaci ve vojenské nemocnici. Ruský ministr se ale podle informace zveřejněné na facebooku jeho úřadu ráno objevil na poradě.

Šojgu nebyl podle BBC viděn na veřejnosti od 11. března. Ve čtvrtek se v ruských médiích objevily záběry, na nichž byl vidět na obrazovce, kterou používal Putin při virtuální poradě ruské bezpečnostní rady. Spekuluje se však o tom, že byl použit ministrův starší záznam.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že ministr obrany má mnoho práce. „Ministr obrany má nyní mnoho starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Není to čas na aktivitu v médiích,“ prohlásil.

Ruské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na Heraščenkovu noční informaci o Šojguově infarktu dopoledne zveřejnilo na facebooku zprávu, že se ministr zúčastnil ranní porady ve svém úřadu. Informaci doplňuje video dokumentující poradu s řadou nejvyšších představitelů ruské armády, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který rovněž nebyl v poslední době na veřejnosti viděn.

Šojgu přítomné informuje, že s ministerstvem financí diskutoval o vojenském rozpočtu a plnění rozkazů obrany. Hovoří o pokračování dodávek zbraní a výbavy v předstihu, přičemž „prioritami jsou dalekonosné vysoce přesné zbraně, vybavení letadel a udržování pohotovosti strategických jaderných sil“.

Dříve přitom média podrobně informovala o ministrově osobní účasti na různých událostech každých několik dní, napsal portál Agenstvo. Minulý týden provládní stanice Pervyj kanal odvysílala zprávu, že Šojgu předává ocenění. Přestože televize použila ve zprávě slovo „dnes“, záběry byly natočeny o týden dříve - byly totiž stejné jako ty, které zveřejnilo na svém webu ruské ministerstvo obrany již 11. března, tvrdí web Agenstvo.

Už ve středu poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak napsal, že v ruských médiích a na akcích se přestali objevovat i další velice známí ruští činitelé. Podoljak jmenoval například tajemníka bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina, šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandera Bortnikova nebo premiéra Michaila Mišustina.

Zdroje: