Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Ruda z Ostravy i Ondřej Ruml se zapojili do pomoci lidem s hemofilií!

Ruda z Ostravy i Ondřej Ruml se zapojili do pomoci lidem s hemofilií!
zdroj: tisková zpráva

Čeští umělci se spojili, aby společně podpořili charitativní projekt na podporu lidí s hemofilií.

Hemofilie je geneticky podmíněné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve, což se navenek projevuje chorobnou krvácivostí - krevními výrony do svalů či kloubů a omezenou schopností organismu zastavit krvácení.

V současnosti žije v České republice téměř 1000 hemofiliků, z nichž zhruba pětina jsou děti do 18 let.

Život s hemofilií je velmi náročný i pro dospělého člověka a o to více samozřejmě pro děti. Náklady na léčbu každého hemofilika jsou v řádech desetitisíců týdně po celý život, vzhledem k tomu, že hemofilie je neléčitelná nemoc a jediná možná léčba je symptomatická. Každý takto postižený člověk si musí sám doma aplikovat krevní deriváty, které se mu kvůli nemoci nedostávají.

Vzhledem k závažným následkům, které tato choroba má, je u hemofiliků nezbytně nutná komplexní péče ve spolupráci s genetikou, ortopedií, rehabilitací, stomatologií a psychologií. Včasnou a správnou léčbou je možné zamezit většině pozdních následků (hlavně na pohybovém aparátu), tomu napomáhá profylaktická terapie, při které je podávána substituce krevními deriváty v pravidelných intervalech 2-3 x týdně dle typu hemofilie ve snaze krvácením předejít. Účinná je zejména u těžkých hemofiliků. Výhodou je podávání formou "domácí léčby".

DIVADLO JÁRY CIMRMANA 17.4.2015 zdroj: tisková zpráva

Hudební skladatel, zpěvák a imitátor Honza Roušar, který je sám hemofilik, se rozhodl vytvořit desku nesoucí název „Honza Roušar a hosté - věnováno Českému svazu hemofiliků“ a výtěžek jak z prodeje alba, tak z koncertu pořádaného u příležitosti jejího křtu věnovat Českému svazu hemofiliků, který peníze použije například na realizaci rekondičního pobytu, kde hemofilici absolvují komplexní rehabilitační léčbu. Do projektu se zapojili i další známí umělci, jako je Ruda z Ostravy nebo Ondřej Ruml v roli interpretů nebo Miloň Čepelka, který se stane kmotrem desky.

Benefiční koncert a křest desky proběhne příznačně v datu mezinárodního dne hemofilie,
17. 4. 2015 od 19:00 v divadle Járy Cimrmana na Praze 3.

Podpořte i vy tento projekt zakoupením vstupenky na koncert, či objednáním CD.