Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Žantovský a ostatní radní, které vyhodil Špidla, zřejmě dostanou odškodné

Žantovský a ostatní radní, které vyhodil Špidla, zřejmě dostanou odškodné
Petr Žantovský, jeden z bývalých radních, kteří nejspíš dostanou odškodné | zdroj: Profimedia

Někdejší radní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kterou v roce 2003 odvolal premiér Vladimír Špidla (ČSSD), se pravděpodobně dočkají výplaty ušlých mezd. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Šestice radních by si tak měla přijít na patnáct milionů korun. Dalších deset milionů korun činí úroky a soudní výlohy se blíží ke dvěma milionům.

Zdeněk Duspiva, Josef Musil, Pavel Foltán, Jiří Novotný, Petr Štěpánek a Petr Žantovský byli členy třináctičlenné vysílací rady, kterou na doporučení Poslanecké sněmovny odvolal v dubnu 2003 premiér Vladimír Špidla z důvodu údajného opakovaného neplnění povinností dle předpisů. Byl to důsledek arbitráže České republiky s Central European Media Enterprises (CME), po níž musel stát zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocenou investici do televize Nova.

Štěpánek i dalších pět členů Rady se proti svému odvolání bránili soudní cestou. Městský soud v Praze původně žalobu zamítl, Nejvyšší správní soud ale kauzu vrátil k přezkoumání a Městský soud poté Špidlovo opatření zrušil. Podle výkladu soudu tak mandát šestici nezanikl odvoláním Špidlou, ale řádně po uplynutí šestiletého funkčního období. Mají tak proto právo na mzdu, kterou po svém odvolání nepobírali, což Obvodní soud pro Prahu 1 dnes potvrdil, když rozhodl ve prospěch žalovaných.

"Žalovaný je povinen zaplatit žalobcům a dále je povinen zaplatit náhradu nákladů právního řízení," řekla mluvčí obvodního soudu pro věci trestní Lenka Cihlářová.

Součet platů má činit patnáct milionů korun. Dalších deset milionů jsou úroky z prodlení a přibližně dva miliony tvoří soudní výlohy. "Je to škoda, kterou způsobil tehdejší předseda vlády Špidla svým nezákonným rozhodnutím o odvolání radních," komentoval rozhodnutí soudu Štěpánek s tím, že předpokládá, že se stát vůči verdiktu odvolá. 

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: