Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Roubenka jako druhý domov s vůní dřeva

Roubenka jako druhý domov s vůní dřeva
Češi si ve vyhledávaných lokalitách staví roubenky s autentickým rázem. | zdroj: Bramac

Chaty a chalupy jdou na dračku a realitní trh hlásí jejich nedostatek. V oblasti rekreačního bydlení se prosazuje nový trend – Češi si ve vyhledávaných lokalitách budují „druhý domov“ v podobě moderních roubenek nebo srubů. 

Romantické roubenky jsou protipólem městského bydlení, které postrádá vůni lesa a přírody. K českému venkovu patří a přirozeně zapadají do okolní krajiny. Výhodou těchto „chalup novostaveb“ je navíc vysoký obytný i užitný komfort. „Lidé prahnou po pravé rekreaci s nenáročnou údržbou, ale také s minimem nákladů. Moderní chalupa se pro řadu lidí proměnila v „druhý domov“, kde tráví díky home office část pracovního týdne. Naše firma navrhuje roubenky, které uživatelům poskytují vysoký obytný komfort a jsou vhodné i pro trvalé bydlení,“ vysvětluje Ing. David Javorský ze společnosti Kanadské sruby Tábor, s.r.o., která je dodavatelem srubových a roubenných dřevostaveb z masivu. Na českém trhu působí téměř dvě dekády.

2 U novostaveb roubenek se dnes používají moderní technologie jak u obvodových stěn, tak při řešení střechy. | zdroj: Bramac

Řada moderních roubenek si navenek zachovává velmi autentický ráz, byť se při výstavbě uplatňují novodobé technologie a konstrukční systémy. Stejně jako v minulosti i dnes má každý stavitel roubenek své specifické postupy, které si střeží jako ceněné know-how. Čím dál častěji se v konstrukci stěn využívají namísto masivních trámů hranoly z lepeného dřeva. „Oproti konstrukcím z masivního dřeva nedochází k praskání dřeva nebo k objemovým ztrátám při sesychání dřeva, resp. k celkovému sesedání stavby,“ popisuje jeden z hlavních benefitů moderních roubenek David Javorský.

3 Nadkrokevní tepelná izolace BramacTherm umožňuje ponechat v interiéru podkroví odhalené krovy. | zdroj: Bramac

Zatímco naši předkové obývali jen přízemí roubenek, ty moderní se běžně navrhují včetně obytného podkroví. Na střeše byste marně hledali původní dřevěné šindele, zákazníci preferují odolnou krytinu z betonových nebo keramických tašek. „Roubenkám sluší například rovný a plochý profil betonové tašky Tegalit, kterou vyrábí BRAMAC.. Tento model je oblíbený zejména v tmavé barevnosti (odstín ebenově černá), část zákazníků pak sahá po špičkovém provedení s technologií STAR,“ pokračuje David Javorský. Bramac STAR reprezentuje nejnovější trend ve výrobě střešních krytin. Zatímco povrch standardních betonových tašek tvoří pouze několik vrstev barvy, u tašek s technologií STAR je navíc aplikována vrstva vysoce probarveného mikrobetonu, která zaplní všechny nerovnosti a vytvoří sametově hladký povrch. Tato technologie zvyšuje ochranou schopnost a odolnost krytiny před extrémními vlivy počasí.

4 Střešní krytina Bramac STAR spolu se speciální reflexní fólií a nadkrokevním zateplením BramacTherm poskytuje účinnou ochranu proti přehřívání podkroví. | zdroj: Bramac

Betonové tašky STAR mají navíc do povrchu integrované speciální pigmenty, které odráží třikrát více infračerveného záření než běžné tašky a snižují teplotu na spodní straně krytiny až o deset stupňů. Bramac STAR proto poskytuje účinnou ochranu proti přehřívání střechy v létě. Spolu se speciální reflexní fólií a zateplením BramacTherm dokáže tato střešní skladba odolávat horku i chladu a přináší úspory za vytápění nebo klimatizaci. „Nadkrokevní teplená izolace BramacTherm má velmi dobré technické parametry, zákazníci ale berou v potaz i estetiku řešení. Díky nadkrokvní skladbě střešní konstrukce zůstávají v podkroví přiznané krovy a interiér má neopakovatelnou a vzdušnou atmosféru,“ zdůvodňuje na závěr David Javorský, proč také jeho firma s oblibou sahá po tomto typu zateplení.

5 Betonová taška Tegalit STAR má řadu praktických benefitů i atraktivní vzhled. Exkluzivní paleta barevných odstínů zahrnuje i letošní novinku - matný odstín grafit mat. | zdroj: Bramac

Chalupaření je opět v kurzu, ale je jiné, než bývalo. Češi už nechtějí být sluhou svého víkendového domu, chtějí v něm plnohodnotně žít, relaxovat a občas ze svého druhého domova pracovat. Moderní roubenky mají komfort i atmosféru, která nás k sobě láká jako magnet a třeba nás jednou zláká natrvalo.

Zdroje:
Inzerce